VVD kaart beperkingen en verwarring rondom afval scheiden aan

BERGEN OP ZOOM – Lang nog niet alles rondom afval scheiden is even goed geregeld, melden de VVD’ers Jim Bernaards en Dominique Hopmans in een brief aan het college. Zelfs wanneer je iets aanbiedt bij Saver krijg je te maken met andere maatstaven dan die van de gemeente. Hun partij wil er graag duidelijkheid over.

Er wordt veel werk gemaakt van afval scheiden maar als je geen eigen containers hebt, zoals bijvoorbeeld geldt voor veel mensen in de binnenstad, zijn de mogelijkheden beperkt. Burgerlid Bernaards en raadslid Hopmans beschrijven dat het voor dit deel van de inwoners eigenlijk niet mogelijk is om groenafval te scheiden. Dat staat haaks op de duurzaamheidsambitie van de gemeente, die niet alleen inzet op beter scheiden maar ook op minder afval. “Dit heeft ons aan het denken gezet”, melden de VVD’ers.

Alternatief

Wie gebruik maakt van ondergrondse containers is genoodzaakt groenafval bij het restafval te gooien. “Dat is geen gemakzucht”, schrijven Hopmans en Bernaards. “Maar het gevolg van een gebrek aan een toegankelijk alternatief.” Het past echter niet in wat de gemeente zegt zo belangrijk te vinden. De VVD wil daarom van het college weten of hier geen andere oplossingen voor zijn te bedenken.

Saver

Een ander punt is het afvoeren van biologisch afbreekbare producten als biobased plastic. Wie dit bij de Saver milieustraat aanbiedt krijgt te horen dat het bij het restafval moet en dat is raar, vinden het burgerlid en raadslid. “Er lijkt een verschil te bestaan tussen de gemeente en Saver in opvattingen over duurzaam scheiden. Dat is niet bevorderlijk voor het meekrijgen van inwoners in de veranderopgave waar we gezamenlijk voor gesteld staan.” Ze vragen aan B en W wat nu eigenlijk het beleid is ten aanzien van biobased plastic, nota bene een hier vervaardigd streekproduct.

Afbeelding (uitsnede): PublicDomainPictures via Pixabay