VVD legt verantwoording rotzooi 11-11 bij ondernemers én Stichting Vastenavend

BERGEN OP ZOOM – Aan de commotie en discussie rondom het vuil dat nog ruim een dag na 11-11 bleef liggen, komt vooralsnog geen einde. Veel mensen in de social media wezen naar de gemeente. Die had op moeten ruimen. Anderen gaven vooral de horeca de schuld want het was hun afval. Nieuw is de insteek van VVD'er Gertjan Huismans, die vindt dat ook de Stichting Vastenavend verantwoordelijk is.

Het begon met een bericht van BSD-voorman Louis van der Kallen. DIe zette foto's op Instagram en verweet de horeaca-ondernemers dat ze hun rommel alleen van het eigen terras veegden, zo de Grote Markt op. 'Illegale dumping', noemde hij het zelfs. Kort daarop volgde een brief van het CDA. Stefaan Verheugt en Annette Stinenbosch wilden opheldering en vooral op oplossingen voor de toekomst. Nu doet de VVD een duit in het zakje, onder meer door te wijzen naar de ondernemers, Bi-Zone, Sterck én de Stichting Vastenavend.

'Bom ontploft'

Fractievoorzitter Gertjan Huismans schrijft het collega aan met de contatering dat de stad er zondag bij lag 'alsof er een bom was ontploft'. Het steekt hem het dat er die dag 'niemand een hand uitstak' om de rommel op te ruimen. Tijd voor de vraag wie eigenlijk verantwoordelijk is voor het evenement. Hij geeft als voorbeeld Palm Parkies, dat na iedere editie netjes alles zelf opruimt. Ook organisaties van andere grote evenementen, zoals een Krabbenfoor, dienen dit zelf te regelen en te kostigen. Het is zelfs onderdeel van de vergunningen. Bij de Vastenavend ligt dat ingewikkelder blijkbaar en dat moet veranderen, aldus Huismans.

Leg verantwoording bij ondernemers en organisatie

Er wordt veel geld gestoken in het verfraaien en verbeteren van de aantrekkelijkheid van de binnestad, stelt de fractievoorzitter. Daar horen dit soort taferelen niet in thuis. Hij schrijft: "Het lijkt erop dat een fundamentele discussie nodig is om dit mooie feest een feest te laten blijven. Daar is regie voor nodig." Het is volgens zijn fractie tijd om het 'Schoon, Heel en Veilig' (de eisen aan het centrum aan moet voldoen) voor de viering van 11-11 weg te leggen bij zowel de ondernemers, Sterck, de Bi-Zone als de stichting vastenavend. Iemand moet zich verantwoordelijk voelen voor een evenement, vindt zijn partij, en er is geen enkele reden dat dit een uitzondering zou moeten zijn. Nu moet de samenleving het immers betalen.

Foto's: Louis van de Kallen, BSD (Instagram)