VVD: Samen met ministerie kijken naar waterkwaliteit Binnenschelde

BERGEN OP ZOOM – Raadslid Rian Govers roept het college op om met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te gaan kijken naar oplossingen voor onder meer het slechte water in de Binnenschelde. Volgens haar partij ervaart deze regio veel negatieve gevolgen van de aangelegde Deltawerken en dat moet stoppen.

De VVD heeft er kennis van genomen dat het kabinet in totaal 275 miljoen euro uittrekt voor de verbetering van de waterkwaliteit van het Grevelingenmeer. Wellicht zijn er ook mogelijkheden en budgetten om andere wateren in Zuidwest-Nederland aan te pakken, is de redenering van de fractie. Het zou volgens de brief zelfs gaan om nationaal milieubelang en passen in het streven naar een veilige, economisch aantrekkelijke en gezonde Delta en voldoende zoet water. Bovendien wordt het als een compensatie gezien, meldt de brief.

E.coli

Jaarlijks is er sprake van blauwalg in de Binnenschelde en op dit moment is de waterkwaliteit al dermate dat het provinciebestuur zwemmen er voorlopig afraadt. Er is een te hoge concentratie aangetroffen van de poepbacterie, ofwel E.coli. Het negatieve zwemadvies wordt pas ingetrokken als de waterkwaliteit structureel is verbeterd. En dat is voor een ‘stad aan het water’, wat Bergen op Zoom zo graag wil zijn, natuurlijk geen goede zaak. Vandaar de oproep van de VVD.

Gevolgen van de Deltawerken

De VVD fractie zou graag zien dat Bergen op Zoom in gesprek gaat met VVD-minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen-Wijbenga en haar ambtenaren. Govers stelt voor het ministerie uit te nodigen om te komen tot een plan van aanpak. Het liefst in een regionale aanpak, samen het de gemeentes Steenbergen, Tholen en Woensdrecht. Volgens haar partij ervaart deze regio veel negatieve gevolgen van de aangelegde Deltawerken en dat moet stoppen.