VVD wil meer politiecapaciteit in gemeente en regio

BERGEN OP ZOOM – Het nieuwe kabinet gaat investeren in justitie en veiligheid. De nationale politie krijgt er structureel 267 miljoen euro bij, voor onder andere meer agenten in de wijk en rechercheurs. De VVD wil daarom graag zo snel mogelijk ook hier meer blauw op straat zien, schrijft lijsttrekker Barry Jacobs.

In een brief wijst hij op het hoge percentage aangiftes dat in onze regio wordt afgewezen. Alleen al daarom is het verhogen van het aantal politieagenten meer dan noodzakelijk, vindt hij. Uit recent onderzoek van LocalFocus zou gekomen zijn dat in 2016 ruim 58 procent van de aangiftes in Zeeland en West-Brabant werd afgewezen. Dat is op Amsterdam na het hoogste gemiddelde van Nederland, aldus Jacobs. Volgens een woordvoerder van de politie zijn er te weinig mensen om alle aangiften te behandelen en worden rechercheurs vooral ingezet op zwaardere zaken. Dat moet anders, vindt de VVD.

Snel samen oppakken

Namens zijn fractie stelt het raadslid dat veiligheid een hoofdtaak is voor de gemeente. Hij schrijft: “Dat begint al vanaf de voordeur, de hoek van de straat, door bijvoorbeeld de inzet van voldoende wijkagenten en meer aandacht te hebben voor het afhandelen van kleinere misdrijven.” Maar hij wil ook meer inzet op zware (drugs)criminaliteit. Jacobs erkent dat de gemeente al best het nodige poogt te doen om het gevoel van veiligheid in de samenleving te vergroten, met extra BOA’s en een stadsmarinier annex veiligheidsfunctionaris, maar hij legt nu ook de bal neer bij de politie. De VVD wil dat de burgemeester op korte termijn in overleg gaan met zijn collega’s in de regio en de verantwoordelijke hoofdcommissaris om te bekijken hoe meer inzet van agenten zo snel en goed mogelijk is te organiseren.

Afbeelding: Pixabay/Gerd Altmann