CDA’er Stefaan Verheugt wil politiek dicht bij zichzelf houden

BERGEN OP ZOOM – Sinds enige tijd is Stefaan Verheugt duoraadslid voor het Bergse CDA. Dat was best een overstap te noemen in politiek Bergen op Zoom. Voorheen was hij namelijk aangesloten bij Lijst Linssen. Tijd voor een gesprek over je inzetten voor je stad.

Stefaan is bepaald geen onbekend gezicht voor veel Bergenaren. Hij is fervent Vastenavend-vierder bijvoorbeeld en steekt veel energie in het feest, met optredens maar ook voor de Vastenavend.nl website bijvoorbeeld. Sowieso is hij graag in de stad als er wat te beleven valt. De term ‘sociaal dier’ is, in de meest positieve zin, zonder meer op hem van toepassing. Dat bleek ook bijvoorbeeld toen hij ontdekte dat veel ouderen die van zorgtaxi’s afhankelijk zijn er maar bekaaid van af kwamen. Hij zette meteen een actie op. Met resultaat, meldde hij tijdens ons gesprek, maar daarover binnenkort meer…

Uit elkaar gegroeid

Die politieke keuze van toen, versus die van nu… We vroegen hem naar de overstap. Hij vertelt heel eerlijk: “Ik was een jonge hond toen ik politiek geïnteresseerd raakte. De bravoure en durf van Ton Linssen spraken me aan. Maar zijn partij en ik zijn uit elkaar gegroeid in de loop der jaren.” Wel is hij nog altijd blij met de ervaring die hij er opdeed. Een belangrijke les die hij leerde was: ‘Altijd dóórvragen, niet zomaar genoegen nemen met een antwoord.’

En die politiek bleef kriebelen, dus maakte hij de overstap naar de Bergse afdeling van het CDA. “Ik houd van de stad en de mensen. Daar wil ik me voor inzetten”, vertelt het duoraadslid dat overigens nog steeds een jeugdige en energieke indruk maakt. Zelfs als hijop z'n gemak zit te vertellen gaat dat met veel dynamiek gepaard.

Verjonging

Stefaan was trouwens al landelijk CDA-lid sinds 2012, meldt hij. “Ik ben niet per se links en ook niet rechts, het ligt aan het onderwerp. De ideeën die deze partij landelijk heeft spraken en spreken me al heel lang aan en toen de Bergse afdeling verjongde wilde ik daar ook wel deel van uit gaan maken.” Of ie verder wil in de Bergse politiek? “Ik zou wel graag raadslid worden en dan graag vooral de thema’s Mens en Maatschappij voor m’n rekening nemen. Er zijn nog heel veel mensen die echt hulp nodig hebben en die niet altijd op de juiste wijze of onvoldoende krijgen.” Hij spreekt uit ervaring, als verzorgende bij tanteLouise komt ie heel wat mensen en verhalen tegen. Niet dat de organisatie disfunctioneert maar er zijn beperkte middelen vaak. Nu WMO een lokale kwestie is geworden grotendeels ziet Stefaan daar best mogelijkheden tot verbetering.

Rolstoelen

En hij heeft nóg een grote wens. Bergen op Zoom zou de meest rolstoelvriendelijke stad van Nederland moeten worden als het aan hem ligt. Een hele opgave, zeker in en om het oude centrum, maar met wat goede wil kan er veel verbeteren is zijn overtuiging. Hij noemt wat voorbeelden: meer rolstoelplaatsen in schouwburg De Maagd bijvoorbeeld en mooie expo’s als een Kermistentoonstelling in het Markiezenhof ook toegankelijk maken voor minder mobiele mensen. Het zijn wat onderwerpen die hem nauw aan het hart liggen. “Ik vind ook dat je als raadslid best mag focussen op bepaalde gebieden”, stelt Stefaan. “Je kunt niet overal in thuis zijn. Het is zelfs heel wijs om je mond te houden over zaken waar je geen verstand van hebt. Dat zouden meer raadsleden moeten doen.”