VVD zet dit jaar als eerste vuurwerk op lokale agenda

BERGEN OP ZOOM – Iemand moet de eerste zijn en dit jaar is die eer aan Sander Buijs, duoraadslid bij de VVD. Hij heeft, samen met partijgenoot en VVD-raadslid Rian Govers, het college aangeschreven over de jaarlijkse vuurwerkaanpak. Nieuw voorstel in de lokale discussie is dit: laat bewoners vrijwillig hun buurt of straat tot vuurwerkvrije zone verklaren.

Voor velen is Oud en Nieuw een moment om te vieren met familie en vrienden, schrijven Buijs en Govers. Maar het betekent helaas voor sommigen ook iets anders, stelt de VVD vast: “Voor relschoppers betekent de nacht van 31 december op 1 januari steevast hét moment waarop geweld niet wordt geschuwd en waar de rekening van het hele jaar – zo lijkt het soms – met de autoriteiten wordt opgemaakt. Daarmee is Oud en Nieuw voor de politie, de brandweer en alle andere hulpverleners een jaarlijks terugkerend hoog risico-evenement.”

Vuurwerkvrije zones

Ook in Bergen op Zoom was het afgelopen jaar plaatselijk onrustig en hebben diverse inwoners veel overlast ervaren, aldus de brief van de lokale liberalen. Ze wijzen op een proef die dit jaar plaatsvindt in Den Haag, met vrijwillige vuurwerkvrije zones in Scheveningen. Bewoners verklaren daar zelf hun straat of pleintje vuurwerkvrij verklaren en nemen er ook de verantwoordelijkheid voor door hier zelf op toe te zien. Dat idee spreekt de VVD’ers wel aan. Ze stellen voor dit in Bergen op Zoom ook eens te proberen. Daarnaast wil de fractie weten wat de gemeente, in samenwerking met politie, dit jaar doet om overlast te voorkomen en of eventuele schade verhaald gaat worden op de daders.

Stockfoto (uitsnede): Pixabay/augustfinster