Waterstuw en vernieuwd krooshek voor de Zoom

In het bijzijn van omwonenden, beleidsmedewerkers, uitvoerders en andere genodigden zijn donderdagmiddag de nieuwe waterstuw en de krooshekreiniger in gebruik gesteld. Het gereinigde Zoomwater komt in de grachten rondom de Nieuwe Kaai terecht en stroomt uiteindelijk via een duiker onder de randweg door naar de Theodorushaven. (Tekst en foto's: KijkopBergenopZoom.nl)

BERGEN OP ZOOM – Een feestelijk moment, donderdagmiddag bij het nieuwbouwwijkje van de Nieuwe Kaai. De uitmonding van de Zoom is gemoderniseerd en dat wordt gevierd. Waterschap Brabantse Delta en de gemeente Bergen op Zoom hebben gezamelijk de waterwerken onderhanden genomen: zo is een nieuw krooshek aangebracht én een beweegbare stuw die het waterpeil op orde houdt. Zo wordt voorkomen dat de Zoom bij lange periodes van watertekort droog komt te staan. Waterschapsbestuurder Niels Mureau heeft de eer om de nieuwe waterwerken officieel in gebruik te stellen; dat doet hij samen met de Bergse wethouder Patrick van der Velden.

"De Nieuwe Vesting is volop in ontwikkeling en de vele waterpartijen maken het geheel af", zo stellen de bestuurders van beide overheidsinstellingen. De Zoom mondt uit in deze nieuw aangelegde grachten rondom de vestingmuren; het overtollige Zoomwater wordt uiteindelijk via een duiker onder de Vierlinghweg en het Boerenverdriet afgevoerd naar de Theodorushaven. Om er voor te zorgen dat er geen rommel uit de Zoom het water in komt, staat er tussen de waterpartijen een krooshek. "Dit hek vangt bijvoorbeeld drijfhout, riet en grote stukken plastic op." Eens in de zoveel tijd moet dit afval verwijderd worden; dat gebeurt door een krooshekreiniger.

Robuust ontwerp

Waterschap Brabantse Delta en de gemeente Bergen op Zoom hebben gezamenljk de bestaande krooshekreiniger aangepast volgens een duurzaam robuust ontwerp dat past bij de omgeving – zo laten de beide instanties weten. Het resultaat is een ingenieuze grijparm van verzinkt staal, die via een besturingssystseem in het water grijpt en vervolgens de opgeviste drek in een nabijgelegen opvangpak deponeert. De bladeren en takken kunnen helaas niet gecomposteerd worden en gaan daarom naar de verbrandingsoven, zo legt een medewerker van Brabantse Delta uit; dat komt omdat het drijfhout teveel plastic en ander materiaal bevat en daarmee ongeschikt is om te verwerken tot compost. 

Video: waterschapsbestuurder Niels Mureau van Brabantse Delta vertelt over de stuw en krooshekreiniger: "Zo blijven de mensen in de nieuwe wijk droge voeten houden."