Website RedDeGanzen.nl gelanceerd, Partij voor de Dieren denkt mee

BERGEN OP ZOOM – Eerder deze week meldden we al dat Trudy Suijkerbuijk een petitie is begonnen om de 128 ganzen te redden die de gemeente wil ruimen. Inmiddels staat de teller op 570 ondertekenaars en is de dierenliefhebster haar acties aan het uitbreiden.

Naast de online petitie is er inmiddels ook een website (www.reddeganzen.nl) en zijn er posters gemaakt om op het initiatief te wijzen. Trudy heeft een brief gestuurd aan het college van B&W met de vraag het voornemen te herzien. Ze wijst er op dat het teveel aan ganzen te wijten is aan laks optreden van de gemeente. Die had veel eerder en liefst diervriendelijk in moeten grijpen maar heeft blijkbaar vorig jaar aan een buurtbewoner laten weten dat toen niet van plan te zijn.

Trudy snapt dat er overlast is maar hoopt dat er alsnog wordt gekozen voor een oplossing waarbij de dieren niet naar de poelier hoeven. Eieren zijn in te smeren zodat ze niet uitkomen. Er mee schudden is eveneens een oplossing, net als het inenten van de ganzen waardoor ze onvruchtbaar worden. Door die methodes neemt de populatie vanzelf weer af. Een ander scenario is nog het verplaatsen van de gevangen dieren. De gemeente is al wel voornemens om de locaties waar de dieren verblijven anders in te richten, waardoor ze minder eenvoudig nesten kunnen bouwen.

Partij voor de Dieren

Inmiddels heeft Trudy steun gezocht en gekregen bij de Partij voor de Dieren. Die gaan bekijken of en hoe ze haar actief kunnen helpen, al is het maar door de reddingspogingen via de (social) media te delen. Binnenkort hoopt ze heel wat steunbetuigingen te kunnen overhandigen aan het college. Het is immers kort dag, het ruimen van de 128 ganzen moet volgens de planning op 15 juni beginnen.