Weervisser Cor van Dort kanshebber op titel Held van de Smaak

BERGEN OP ZOOM – De Week van de Smaak is een initiatief van een aantal Nederlandse organisaties die streekproducten en lekker eten hoog in het vaandel hebben. In het hele land organiseren ze van 12 tot en met 20 september evenementen waarbij gezonde, lekkere en eerlijke maaltijden centraal staan. Een vast onderdeel van de Week van de Smaak is de jaarlijkse verkiezing van de Held van de Smaak en dit jaar staat die in het teken van verantwoorde vis, schaal- en schelpdieren. Een van de kanshebbers op de titel is de Bergse weervisser Cor van Dort.

Van Dort was door een vakjury al verkozen tot de Brabantse Held van de Smaak 2015, vanwege het belang van duurzame visserij. Hij was door Stichting Proefmei genomineerd met dit als motivatie: “Cor van Dort, inmiddels 83 jaar oud, is de laatste echte weervisser van Nederland en zelfs van Europa. Een unieke, eeuwenoude en duurzame manier van vissen op ansjovis met een uniek en verantwoord gevangen product: de Bergse Ansjovis. De zaak is inmiddels overgedragen naar de volgende generatie, maar Cor gaat in het seizoen nog dagelijks mee om te vissen en de weren te onderhouden. Cor is een gewone, hardwerkende mens. Aan hem is het te danken dat de weervisserij op Bergse ansjovis nog bestaat en dat zijn kennis via de Stichting Weervisserij wordt overgedragen op jonge weervissers om het ambacht zo in stand te houden.”

Via de provinciale voorrondes zijn 11 finalisten geselecteerd die meedingen naar de titel Held van de Smaak 2015.  Zij zijn allemaal bezocht door de vakjury, die een eigen keuze gaat maken, maar er is ook een publieksprijs. Iedereen kan dus stemmen op ‘onze Cor’ en zorgen dat de Bergse ansjovis letterlijk maar vooral figuurlijk opnieuw op de kaart komt. Tijdens de feestelijke opening van de Week van de Smaak (11 september 2015) worden de winnaars bekend gemaakt, in de Hoofdstad van de Smaak van dit jaar: Leeuwarden.

Tekst: Hans-Jorg van Broekhoven