Weihnachtsoratorium van J.S. Bach in Schouwburg de Maagd in Berg

Op woensdagavond 14 december voert Hét Concertkoor in theater de Maagd te Bergen op Zoom Bachs Weihnachtsoratorium uit, ongetwijfeld de meest bekende en indrukwekkendste kerstcompositie van de gehele muziekgeschiedenis.

De sociaal en muzikale schrale periode van corona wordt daarmee hopelijk definitief achter ons gelaten. In de voorbije, door Covid beheerste jaren, repeteerde het koor als het kon en gaf concerten wanneer dat mocht – en dat was al een wonder… In november ’21 met het Beethoven/Mozart concert in Theater de Maagd, en in juni ’22 met de Messiah van Händel in de Gertrudiskerk, samen met in diezelfde maand nog twee concerten georganiseerd in het kader van ‘Concerts for Ukraïne’.

Ook tijdens de voorbereidingen voor dit concert waren de voorboden niet heel erg gunstig met een voorspelde corona-najaar golf. Maar zie! De Covidgolf van dit najaar heeft in rap tempo een dalende lijn ingezet en kan Hét Concertkoor als vanouds het theater weer in!

Het Weihnachtsoratorium componeerde Bach op het hoogtepunt van zijn carrière, hij was toen 49 jaar oud. De muziek volgt het Bijbelse kerstverhaal van de evangelist Lukas, afgewisseld met koralen, prachtige aria’s, en virtuoos klinkende grote koren die, het emotionele commentaar leveren op de gebeurtenissen die Lukas beschrijft. Juichend als het om de geboorte van Jezus gaat, teder als Maria haar kinds toezingt, heroïsch als hemelse leger van engelen ‘Eer aan God in den hoge’ zingt, belijdend als het om een uiting van het Christelijke geloof gaat en altijd en overal God dankend: ‘Ehre sei dir Gott gesungen’! Hét Concertkoor voert de cantates 1 t/m 4 uit en sluit af met het openingskoor van cantate 5. Het kerstfeest indachtig, gebruikt Bach naast solisten en koor een uitbundige orkestbezetting met fluiten, hobo’s, fagotten, hoorns, trompetten en pauken als aanvulling op een complete strijkersgroep en continuo-orgel. U kunt dus genieten van in totaal twee uur muziek met een half uur pauze (na de tweede cantate).

Medewerking wordt verleend door vijf solisten: sopranen Marjon Strijk en Elma van den Dool, alt Charlotte Stoppelenburg, tenor Alex Vermeulen en bas Pieter Hendriks. Het begeleidende orkest is het fenomenale Amsterdam Mendelssohn Chamber Orchestra; het continuo-orgel wordt bespeeld door Toine Jimkes. De algehele leiding is in handen van André Telderman. Zowel in koor als orkest nemen diverse Oekraïense professionele musici deel aan dit concert. Hét Concertkoor spant zich al sinds de komst van de eerste vluchtelingen uit Oekraïne in om deze musici zoveel mogelijk de gelegenheid te geven hun vak uit te kunnen oefenen.

De aanvang van het concert is om 20:00 uur. De kaartverkoop (€35,00 rang 1, € 25,00 rang 2/3) is op de website van het theater: www.theaterdemaagd.nl, waar u desgewenst zelf uw zitplaats kunt reserveren. Voor aanvang van het concert is er ook kaartverkoop aan de ingang van het theater. Het uitgebreide programmaboek is gratis!

Voor Oekraïense bewoners in Nederland en België is de toegang gratis. Zij kunnen via een email naar info@hetconcertkoor.nl met vermelding van naam, adres en telefoonnummer, hun vrijkaarten reserveren en die voor aanvang van het concert aan het theater afhalen.

Voor alle info: www.hetconcertkoor.nl.