Weren klaar voor vaartochten naar de weervisserij

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

BERGEN OP ZOOM – In mei en juni organiseert Stichting Behoud Weervisserij in samenwerking met de firma Van Dort weer vaartochten naar de weervisserij. Het bezoek aan de weren is een unieke gelegenheid – voor jong en oud – om de eeuwenoude vangstmethode op ansjovis van dichtbij mee te maken.

De afgelopen maanden is er door de firma Van Dort en de vrijwilligers hard gewerkt om de weren in gereedheid te brengen voor het nieuwe seizoen. Dat begon in januari met het kappen van nieuwe staken voor het herstel van de weren. Doordat de staken permanent in het water staan, hebben deze namelijk flink te lijden. “Er was redelijk wat stormschade en de vorst had niet veel langer moeten duren, want er was al wel wat ijs op de Oosterschelde”, vertelt weervisser Henk van Schilt. Begin van deze maand zijn ten slotte de netten in de weerkamers gehangen, waarmee de weren weer klaar zijn voor gebruik.

Vaartochten

Vanaf begin mei zou de ansjovis – waar het natuurlijk allemaal om te doen is – zich weer moeten laten zien in de Oosterschelde. Het is daarom geen toeval dat dan ook de jaarlijkse vaartochten naar de weervisserij weer van start gaan. Vorig jaar gingen er ruim 750 deelnemers mee op vaartocht en dit jaar mikt de organisatie op een vergelijkbaar aantal.

De deelnemers gaan in de haven bij de Bergse Diepsluis aan boord bij sportvisboot De Marjoes. ”Omdat de weer bij laag tij bevist wordt, stappen we in de buurt van de weer over op sloepen, waarmee we tot aan de weer kunnen varen”, legt Felix Kools uit, die namens Stichting Behoud Weervisserij de vaartochten coördineert. Bij het fuikgat zien de deelnemers van zeer dichtbij hoe de weervissers van Van Dort de vangst binnenhalen; een bijzonder schouwspel.

Aanmelden

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van Stichting Behoud Weervisserij: www.behoudweervisserij.nl. Deelname kost €18,50 (13 jaar en ouder) en €12,50 voor deelnemers tot en met 12 jaar. Een bezoek aan de weervisserij duurt in totaal 3 uur, gerekend vanaf de afvaart vanuit de Bergse Diepsluis. “Op dit moment is ongeveer de helft van de beschikbare plaatsen op de tochten volgeboekt. Op de website staat een actueel overzicht van de nog beschikbare plaatsen en tochten”, vertelt Felix Kools. De eerste vaartocht vindt plaats op vrijdag 11 mei.

Foto: Stichting Behoud Weervisserij