Wethouder Coppens over het Samarbete pand: “We zaten met een dilemma”

BERGEN OP ZOOM – Het laatste woord is voorlopig nog niet gezegd over het Halsterse pand aan de Beeklaan, waar Scouting Halsteren is gevestigd. De strijd om het eigendom blijft een heet hangijzer, waarin de gemeenteraad binnenkort het laatste woord moet krijgen.

Wethouder Ad Coppens noemt het nog net geen hoofdpijndossier maar een langslepende kwestie is het wél. De raad gaf het college een opdracht, waarbij het belang van de scoutingclub zwaar meeweegt. Anderzijds is er ook het vastgoedbeleid waar B en W zich aan moeten houden, laat Coppens weten. Gemeentelijk onroerend goed staat in de etalage en moet zo veel mogelijk opbrengen, dat verhoudt zich slecht tot het verkopen aan de scouting die over beperkte middelen beschikt. De wethouder noemt het een ‘dilemma’.

Voor de helft van de marktwaarde

Dan was er nog zorgonderneemster Diana van den Kieboom-van Beest die het pand wilde kopen om er  een zorgbedrijf te beginnen voor mensen met een beperking. Ook zij was een serieuze gegadigde maar ze kreeg nul op rekest, tot haar grote woede. Er worden door het college een zevental opties aan de gemeenteraad gepresenteerd, met daarbij de redeijk expliciete mededeling dat verkoop aan de scouting voor een bedrag van 150.000 euro de voorkeur heeft. Dat is ongeveer de helft van de huidige marktwaarde, waarvoor tevens een betalingsregeling wordt ingesteld. Er wordt in dit scenario als voorwaarde aan verbonden dat de scoutingclub bij verkoop van het pand nog eens 135.000 euro aan de gemeente betaalt. Het college hoopt met deze suggesties de raad te laten kiezen voor een oplossing van het dilemma. Of alle betrokkenen de uiteindelijke uitkomst ook als ‘oplossing’ ervaren moet nog blijken.