Wethouder Kammeijer over ophef omtrent speech Moslimjongetje: “We hebben nog een lange weg te gaan”

BERGEN OP ZOOM – De landelijke online zender IslaamTV zette een filmpje online met een Bergs jongetje dat in de El-Feth Moskee zijn en andere ouders opriep om kinderen voldoende islamitisch op te voeden. Het zorgde al snel voor de nodige commotie. Wethouder Yvonne Kammeijer en moskee-voorzitter Mohammed Elkadi reageren met gemende gevoelens op de ophef.

Klik hier ons eerdere bericht over het filmpje.

Al snel regende het reacties op met name social media kanalen, maar ook op een site als GeenStijl.nl bijvoorbeeld. Het oorspronkelijke filmpje was dan ook snel weer offline, maar zo werkt internet niet. Overal dook het op, geregeld voorzien van stevig commentaar dat varieert van zeer veroordelend tot uiterst lovend. Wethouder Kammeijer heeft naar aanleiding van de commotie contact gehad met de voorzitter van de El-Feth moskee, Mohammed Elkadi. Ze vertelt in eerste instantie: “We betreuren vooral de commotie. Als gemeente hebben we hele goede contacten met deze moskee, we werken ook op allerlei vlakken samen en ik heb het idee dat ze behoorlijk midden in de samenleving staan.” Ze vindt het niet raar dat er in een moskee veel aandacht is voor waarden en normen.

Verkeerde context

El-Feth voorzitter Elkadi betreurt vooral dat het filmpje en de woorden van het moslimjongetje zo uit hun context worden gehaald. Hij relativeert de drukte eromheen ook: “Wat je anno nu ook publiceert over de Islam, er wordt sowieso heftig op gereageerd. Dit jongetje wilde gewoon graag wat betekenen voor onze moskee en weet zich erg goed te presenteren. Daarom hebben we met hem en zijn vader een toespraakje voorbereid, als onderdeel van een heel programma met kinderen. Hij is trots op zijn geloof en roept ouders op daar zorgvuldig mee om te gaan.” De voorzitter vindt het niet raar dat daarbij over de samenleving woorden vallen als ‘extreem’, ‘ingewikkeld’ en ‘slechte gewoonten’. “Er gebeurt toch ook veel om ons heen? Wij zien het dan juist als iets goeds dat een kind aan ouders vraagt of ze hem met een goede opvoeding daartegen willen beschermen. Dat is heel positief bedoeld.” Hij wijst op het feit dat in de toespraak zelfs wordt verteld dat ook anderen van harte welkom zijn in de moskee en vertelt dat El-Feth inderdaad volop participeert in de Bergse samenleving, onder meer in projecten aangaande jeugd, gezin en veiligheid.

Lange weg

Kort na haar eerdere reactie neemt wethouder Kammeijer opnieuw contact op. Ze heeft dan pas het filmpje kunnen bekijken en reageert met: “We hebben nog een lange weg te gaan.” Ze sluit af met het nogmaals benoemen van wat er al aan positieve samenwerking is bereikt en spreekt de hoop uit dat iedereen door dit soort initiatieven meer naar elkaar toe groeit.