Wethouder Stinenbosch stapt op in affaire-De Schelp

BERGEN OP ZOOM – Wethouder Annette Stinenbosch (CDA) is woensdagmiddag opgestapt als wethouder. In een persconferentie op het stadskantoor, waarbij het voltallige college aanwezig was, maakte Stinenbosch haar keuze bekend. Zij neemt daarmee politieke verantwoordelijkheid voor het langslepende debacle rondom zwembad De Schelp met tal van bouwkundige en bestuurlijke missers.

De positie van de lokale bewindsvrouwe bleek onhoudbaar geworden na de bekendmaking van het zogeheten feitenrelaas, afgelopen weekeinde. Daaruit bleek, dat er tal van technische problemen met het zwembad zijn geweest waarover de raad niet eerder is geïnformeerd. Ook de brandveiligheid zou niet op orde geweest zijn. Donderdag vind het extra raadsdebat plaats waarbij zowel de bevindingen uit het onderzoek van bureau Proof worden besproken, als de huidige bouwkundige en bestuurlijke complicaties rondom De Schelp. Lijst Linssen had dinsdag al een motie van wantrouwen aangekondigd, gericht tegen het gehele college. Raadslid Ton Linssen heeft in een reactie aangegeven zijn motie in stand te houden. “Ik hou iedereen verantwoordelijk”, stelt hij.

Aanhoudende problemen

De politieke affaire over dossier De Schelp speelt al sinds de gedwongen sluiting in maart 2018, vlak vóór de gemeenteraadsverkiezingen, waarbij gaandeweg steeds meer feiten bekend werden. Een anderhalf jaar durende renovatie kostte 2,3 miljoen euro en al enkele weken na de heropening in september 2019 moest De Schelp op 13 oktober opnieuw de deuren sluiten. Dit na problemen met de water- en luchtkwaliteit, waarbij later ook legionella in de buizen werd geconstateerd. De gemeente hoopt op 3 februari De Schelp weer te kunnen heropenen.

De laatste weken nam de kritiek op het collegebeleid steeds meer toe, waarbij ook andere factoren op de achtergrond meespeelden: zoals de oplopende miljoenenschuld en problemen bij andere dossiers waaronder vastgoedbeheer en problemen binnen de ambtelijke organisatie.