Weys: sluiting Doel desnoods via rechter afdwingen

BERGEN OP ZOOM – GBWP-fractievoorzitter Evert Weys overweegt desnoods naar de rechter te stappen om de 'scheurtjescentrale' Doel-3 te laten sluiten. Hij wil onderzoeken of er gerechterlijke mogelijkheden zijn voor sluiting van de omstreden kerncentrale, over de Belgische grens. Weys kijkt daarbij naar de situatie het oosten van Belgie, waar vanuit Maastricht en Aken soortgelijke procedures worden voorbereid om sluiting af te dwingen van de centrale Tianghe (bij Luik). "Tianghe is eveneens omstreden vanwege geconstateerde haarscheurtjes en ik denk dat de situaties vergelijkbaar zijn", zegt het lokale raadslid. "Het is onderzoeken zeker waard".

Het GBWP-raadslid heeft de mogelijkheid van een rechtsgang besproken na afloop van de bijeenkomst van Benegora over Doel in de Raayberg, dinsdagavond. Samen met VVD en GroenLinks is GBWP in Bergen op Zoom de voorvechter van een sluiting. "We hopen ook andere partijen aan onze zijde mee te krijgen", zegt hij. Daarin heeft Weys goede hoop. "Het verzet tegen Doel is groot. Steeds meer mensen, aan beide zijden van de grens, zien in dat het langer openhouden van de centrale volstrekt onverantwoord is."

Belgisch-Nederlandse inspectie: 'Doel is veilig'

Weys komt met het plan op het moment dat een Belgisch-Nederlandse inspectiegroep de centrale bezoekt, waaronder de ministers Schulz (Nld) en Jambon (B).  Zeker na Schulz' eerste constatering 'dat de centrale veilig zou zijn', lijkt de hoop richting de Haagse politiek vervlogen. "De stap naar de rechter lijkt dan nog een laatste mogelijkheid". Dinsdagmiddag was er nog een kleinschalige demonstratie op de Boulevard, georganiseerd door actiecomité 'Stop KC Doel'. Daarbij waren sprekers van onder anderen de SP en GroenLinks. De meeste activisten waren echter naar Doel zelf gegaan, om bij de centrale met spandoeken en leuzen te demonstreren.

Fotobijschrift: GBWP-raadslid en fractievoorzitter Evert Weys.