College gaat diep door het stof na blunder asielopvang

BERGEN OP ZOOM – Burgemeester Frank Petter ging donderdag diep door het stof voor de Bergse politiek. Namens het college bood hij zijn excuses aan voor de 'ongelukkige communicatie' rondom de huisvesting van vluchtelingen. Daarbij had het college de pers ingelicht over plannen om 35 procent extra statushouders te huisvesten, zonder éérst de gemeenteraad te informeren.

VVD en PvdA hadden vragen gesteld en namen ook de aftrap in het debat. PvdA-raadslid Ad van der Wegen vroeg zich hardop af: "Wie heeft het nu voor het zeggen? De raad of het college?" VVD'er Gertjan Huismans deed er een schepje bovenop; "De VVD vindt dat het opnemen van extra statushouders niet aan de orde is; een eventuele plus op de wetteljke opgaaf moet over de regio verspreid worden opgevangen. Bovendien zouden we éérst de bevolking consulteren en een expertsessie houden." Even dreigde Huismans teveel de inhoudelijke koers te varen; overige commissieleden wilden alleen de procedurele uitglijer van het college bespreken. "Meneer Huismans, meneer Huismans!", zo riep de commissievoorzitter de VVD-woordvoerder tot de orde. Tevergeefs: Huismans vervolgde zijn betoog. De liberale voorman constateerde dat 'de geest uit de fles' is en zei: "Dit college heeft door deze vorm van communicatie zelf de discussie op straat gelegd."

B en W koos bewust voor het eerst informeren van één journalist

Ook andere partijen reageerden geagiteerd op de handelswijze van het college. "De raad is geschoffeerd", sprak GroenLinks-raadslid Peter van den Ouden in niet mis te verstane bewoordingen. Het college had de plannen voor extra opvang van statushouders -en daarbij het afhouden van noodopvang van 400 vluchtelingen- vorige week naar de pers doorgebriefd. En dan uitsluitend naar een redacteur van dagblad BN/DeStem, die vrijdag op het stadskantoor langs mocht komen om de collegeleden aan te horen. Pas de dinsdag erop zijn de raadsfracties op de hoogte gebracht. "Dat was niet de juiste weg", sprak Petter met gebogen hoofd.

Geschaad vertrouwen

Na uitvoerige excuses aan de raad, waarbij het college beterschap beloofde – én met de toezegging dat de raad 'uiteraard' het laatste woord behoudt, gingen de fracties akkoord. In de tweede spreektermijn wisselden de fractiewoordvoerders vooral beleefheden uit richting de collegetafel, waarbij de excuses werden aanvaard. GBWP-raadslid Evert Weys riep op om de kwestie 'niet te groot' te maken. Dit 'downplayen' van de grootste coalitiepartij mocht niet baten: burgemeester Petter moest met deze bestuurlijke blunder een behoorlijke politieke klap incasseren, die hem heeft geschaad. Hij had dit moeten -en kunnen- voorkomen, door eerst de raad en daarna de verschillende media in te lichten, zo werd na afloop van het debat in de politieke wandelgangen gesproken.

Door: Mireille Hoetelmans & Hans-Jorg van Broekhoven