Winkelcentrum Het Kompas gaat weer een mooie toekomst tegemoet

BERGEN OP ZOOM – De winkeliersvereniging van Het Kompas heeft sinds dinsdag 30 mei een nieuwe voorzitter. Bram Holster (links) neemt het stokje over van interimbestuurder Gerard Worm (rechts). Er staat inmiddels een breed gedragen organisatie klaar voor een nieuw begin. De ondernemers van de Bergse Plaat hebben er zin in.

Bram is al heel lang ondernemer maar een winkel runnen is voor hem ook nieuw. Hij opende enkele weken geleden samen met zijn vrouw Nicolette de winkel 'Lotje', op Het Kompas. "We zijn zelf bewoners van De plaat, komen hier al heel lang en zagen het een tijdje echt achteruit gaan", vertelt Bram. "Toch zagen we ook kansen en we bleven ons betrokken voelen bij deze plek. We hebben met de eigenaar van dit pand mooie afspraken kunnen maken over een tijdelijk gereduceerde huur en willen op die manier proberen hier iets goeds en blijvends op te bouwen." Ze zijn niet de enige die weer mogelijkheden zien op deze locatie, mede door het nieuwe elan wat aan het ontstaan is. Er openen steeds meer nieuwe zaken, waaronder onlangs Fietsenwinkel.nl. Ook ondernemers die er al zaten investeren weer in hun zaak.

Nieuwe kansen

Er hangt duidelijk nieuw optimisme in de lucht. De kersverse voorzitter licht toe: "Er is een goede samenwerking met de gemeente. Samen durven we ook weer geld te steken in het opknappen van het plein, met nieuw groen en betere bestrating waarop straks meer mogelijk is, Daarnaast is Stadlander de wijk Fort-Zeekant aan het opwaarderen en herinrichten. Dus er komt een serieus verzorgingsgebied bij voor Het Kompas. Naast De Plaat zelf, wat ook bepaald geen kleine wijk is."

Eerste slinger

Zijn voorganger, Gerard Worm, was en is een betrokken buurtbewoner die zo'n anderhalf jaar geleden ook zag dat er wat moest gebeuren. Hij heeft een aantal mensen bij elkaar weten te krijgen en met een soort interimbestuur een flinke eerste slinger gegeven aan de opwaardering en toekomstplannen van Het Kompas. "Dat was me alleen natuurlijk nooit gelukt", meldt hij. "Niet alleen de ondernemers zelf hebben daar aan bijgedragen maar ook andere buurtbewoners, de gemeente en zelfs bedrijven die nu aan het opknappen zijn dachten mee over hoe hier weer iets goeds van te maken is. Ik ben heel blij dat er al zo veel is gerealiseerd en weet zeker dat dit winkelcentrum een mooie tijd tegemoet gaat. Of ik daarin nog een actieve rol ga spelen? Ik blijf in ieder geval een betrokken buurtbewoner maar in principe is het nu aan Bram en het deels vernieuwde bestuur. Alle vertrouwen!"