Winkels maar vooral wonen in voormalig V&D-gebouw

BERGEN OP ZOOM – Wethouder Patrick van der Velden is blij dat hij, na anderhalf jaar overleg, eindelijk kan vertellen dat het oude V&D pand een nieuwe invulling krijgt. De begane grond behoudt een winkelbestemming en de lagen erboven worden woningen. In de kelder komt een parkeergarage voor die bewoners.

Het pand was van vastgoedbeheerder ASR maar die wilde er vanaf, aldus de wethouder. In het Roosendaalse BVR Groep is een ontwikkelaar gevonden die het avontuur aandurft. Daarvoor moet het 60-jarige pand wel flink op de schop.

Meerdere scenario’s

Een exacte invulling is er nog niet. Met geïnteresseerde retailers wil de ontwikkelaar gaan kijken naar wat de juiste indeling is voor de begane grond, die in ieder geval aan de zijde van het Joorenplein en Stationsstraat winkelruimte blijft. Ook naar de invulling van de nieuw te realiseren woningen wordt nog volop gekeken. Huur of koop, de beoogde doelgroep; er liggen minstens drie scenario’s op tafel. Hoogstwaarschijnlijk komen er twee woonlagen in een u-vorm, dus met een open ruimte in het midden voor onder meer de nodige lichtinval.

Nieuwe gevel

In de kelder zijn maximaal een 60-tal parkeerplekken te realiseren en de verwachting is dat de in- en uitgang van die garage straks in de Van der Rijt zit, waar het warenhuis ook ooit het laden en lossen deed. Van de gevel blijft niet heel veel over, aldus de ontwikkelaar. Die verkeert daarvoor in een te slechte staat en het is lastig om van de bestaande sitiatie iets te maken. Mogelijk komt er nog wel een ‘knipoog naar het verleden.’ Ook de luifel om het pand verdwijnt waarschijnlijk. Daar is de wethouder niet rouwig om. Het geeft de ruimte om de weekmarktkramen uit de Van der Rijtstraat te halen en in dubbele rijen in de Stationsstraat te zetten.

Opwaardering

Van der Velden is om meerdere redenen blij met de ontwikkeling. Het vindt het een opwaardering voor de stad. Er verdwijnen heel wat leegstaande vierkante meters winkelruimte en de entree vanaf het station wordt een stuk fraaier. Waarschijnlijk beginnen de werkzaamheden half 2019 en als het meezit moet alles een goed jaar later klaar zijn. Omwonenden worden mogelijk nog dit jaar uitgenodigd voor een informatieavond.