Winnaars fotowedstrijd IVN Groene Zoom bekend gemaakt

BERGEN OP ZOOM – In december heeft IVN Groene Zoom, de Bergse afdeling van het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid, een fotowedstrijd uitgeschreven en inmiddels zijn de winnaars bekend. Het leverde indrukwekkende platen op en een enthousiaste jury.

IVN Groene Zoom is de afdeling van IVN voor Bergen en Zoom en omstreken. Zij staat voor educatie, beleving en behoud van de natuur voor jong en oud. Er waren 40 inzendingen voor de fotowedstrijd. Dat laat volgens de initiatiefnemers zien dat menigeen het leuk vindt om de natuur in beeld te brengen.

Voor alle leeftijden

Omdat natuur door jong en oud beleefd wordt, waren er twee leeftijdscategorieën voor het inzenden van een foto: één voor jeugd tot 16 jaar en de andere vanaf 16 jaar. De nummers één van beide categorieën mogen samen een keer meelopen met boswachter Erik de Jonge van het Brabants Landschap. Zij kunnen dan (als ze willen met de camera in de hand) met hem meekijken en zien wat hij zoal tegenkomt in de natuur.

Volop aandacht

De beste foto’s per categorie worden via de website, social media en de Nieuwsbrief van IVN Groene Zoom getoond. De makers van de andere winnende foto’s krijgen een dvd van Mark Kapteijns. Deze bekende filmmaker heeft meerdere succesvolle, prachtige natuurfilms op zijn naam staan, opgenomen in gebieden van het Brabants Landschap. Een overzicht van de 10 beste foto’s komt binnenkort ook te hangen in het bezoekerscentrum de Kraaijenberg van het Brabants landschap.

De winnende in de categorie vanaf 16 jaar:

Op de eerste plaats staat ‘IJzige kou op de Brabantse Wal’. Deze foto is gemaakt op Kortenhoeff door Ellis Pellegrom.

Commentaar van de jury: De ijzige kou is bijna voelbaar. De prachtige pollen op de voorgrond en de grillige bomen daarachter geven de foto samen met de nevel een hele bijzondere geheimzinnige sfeer. Ook na meerdere keren kijken blijft deze foto mooi. Verdeling van de drie prominente bomen in de foto is ook sterk. 

Op de tweede plaats ‘Dintelse Gorzen’, gemaakt door Leanne de Ruiter.

Commentaar van de jury: Over deze foto valt veel goeds over te zeggen. Knap gezien, want aan dit plaatje lopen de meeste mensen voorbij. Boom, zon, horizon, groene glooiing, lijnen in de lucht; het staat er allemaal mooi op.

En op de derde plaats staat ‘Reëen in de ochtendrijp bij de Waterlinie’ van Nardi Boekesteijn.

Commentaar van de jury: ‘Mooie en hele scherpe foto’ 


De categorie tot 16 jaar heeft twee winnende foto’s opgeleverd en die zijn gemaakt door de zusjes Sophia en Isabelle Mies uit Halsteren. Isabelle (8 jaar) heeft een foto gemaakt van de waterplas onderaan de steilrand bij de Kraaijenberg en Sophia (9 jaar) kiekte een knop van een hazelaar die ondanks het seizoen door haar op de foto gezet kon worden.

Commentaar van de jury: Knap dat Sophia van 9 jaar al zo’n oog voor detail heeft. Isabelle haar foto is de winnende foto omdat het al een leuke landschapsfoto is, gemaakt door een kind van acht.  Boswachter Erik de Jonge heeft al aangegeven dat beide zusjes een keer mogen meelopen als hij op pad is voor zijn werk.