Woning Oud-Borgvliet nog niet zomaar ontruimd

BERGEN OP ZOOM – Eerder deze week ontstond op social media wat onrust naar aanleiding van een filmpje op Facebook dat er niet bepaald smakelijk uitzag. Het betrof huisnummer 10 op het pleintje Oud-Borgvliet, waar de ramen op dat moment bijna zwart zagen van de vliegen.

De opname is door buurtbewoonster Ricky Dinkelberg op Facebook geplaatst en voorzien van een verslag van haar bevindingen. De woning werd tot eind 2017 bewoond door een vrouw die toen overleed en een huis met daarin heel veel verzamelde spullen achterliet.

Stadlander-woordvoerster Ria van Gils bevestigt dat de bewoonster is overleden. De wooncorporatie is eigenaar van het pand maar mag het niet betreden omdat nabestaanden daar vooralsnog geen toestemming voor geven, legt ze uit. Er loopt daarom een kort geding bij de rechtbank maar, mede vanwege de vakantieperiode, kan de uitkomst daarvan nog even op zich laten wachten.

Zorgelijk

In het filmpje van Dinkelberg valt te zien hoe vele honderden vliegen voor de ramen krioelen. Ze vertelt erbij dat al snel na het overlijden van de bewoonster er muizen werden ontdekt om de woning en haar vermoeden is dat er zich ook volop etenswaren in het pand bevinden. Geen beste situatie, zeker gezien het warme weer. De buurt maakt zich zorgen over de woning, die wel eens voor serieuze gezondheidrisico's kan gaan zorgen.

Geen vliegen meer

Vandaag zijn medewerkers van de gemeente poolshoogte gaan nemen, aldus Stadlander. "Er is volop overleg over de kwestie", meldt Van Gils namens de wooncorporatie. Ter plaatse is geconstateerd dat de vliegen weg zijn, al zitten de ramen aan de binnenzijde wel vol strontjes. Het vermoeden is dat het eendagsvliegen betrof, heeft de gemeente aan Stadlander laten weten. De buurt wordt met een gezamenlijke brief geïnformeerd over de gang van zaken. In ieder geval zijn nog geen directe gevaren voor de lokale volksgezondheid geconstateerd.