Geslaagde presentatie boek Sonn Franken

BERGEN OP ZOOM – Vrijdagavond is het boek 'Dossier Doel' van auteur Sonn Franken officieel gepresenteerd. De roman over de kerncentrale balanceert continu op de rand van feiten en fictie, een knappe prestatie volgens de sprekers.

Zo'n 70 mensen waren op de presentatie afgekomen en daarmee waren alle stoelen zo'n beetje bezet. Geen slechte opkomst dus, gezien de warmte. Die was er in Den Enghel, waar de avond plaatsvond, niet minder op. Gelukkig hield Sonn zelf het hoofd koel en loodste hij de aanwezigen -een bonte mix van vrienden, familie, politici en schrijvers- op het gemak door de avond.

Verbeeldingskracht

Na een kort welkomstwoord van de schrijver zelf kreeg collega-auteur Marc Kerkhofs het woord. De Belg is inmiddels goed bevriend geraakt met Sonn en prees de verbeeldingskracht die is gebruikt om van 'Dossier Doel' een mix van 'huiveringwekkende feiten en fictie' te maken, die ook nog eens tot nadenken stemt. Ook gaf hij aan het sterk te vinden dat het verhaal 'gedragen wordt door mensen van vlees en bloed'.

Vervolgens vertelde Sonn zelf het een en ander over het proces van en naar het boek. Eén van de redenen om aan de roman te beginnen was omdat hij mensen met de neus op onaangename feiten wil drukken. Volgens Franken weten velen de helft nog niet van de gevaren en de machinaties die er achter de kerncentrale zitten. Hij is dan ook blij dat het steeds meer op politieke maar ook maatschappelijke agenda's komt en gaf het eerste exemplaar daarom aan Evert Weys, die als Bergse politicus zich al jaren inzet voor de strijd tegen Doel. Weys gaf op zijn beurt aan veel respect te hebben voor de durf van de schrijver om dit te kiezen als onderwerp voor een roman. Volgens uitgever Pim van Bommel zou dit boek wel eens voor de landelijke doorbraak van Sonn Franken als auteur kunnen zorgen.