Wordt er Bergs geld geïnvesteerd in Doel?

BERGEN OP ZOOM – Het college van B en W heeft een brief geschreven aan het ABP, het pensioenfonds voor overheid en onderwijs. Het heeft er alle schijn van dat er geld wordt geïnvesteerd in onder meer kerncentrale Doel en dat ligt hier op z’n minst gevoelig.

Het ABP steekt vanzelfsprekend tegoeden in projecten die, als het goed gaat, geld opleveren. Daarbij wordt niet meteen gekeken naar of de overheden en ambtenaren waar dat geld vandaan komt het met die bestedingen eens zijn. Enige tijd geleden stelde de GBWP er lokaal vragen over. Het college heeft daarom schriftelijk om opheldering gevraagd bij de pensioenorganisatie.

Duidelijk signaal

Waarschijnlijk worden de ABP-gelden onder meer aangewend voor de activiteiten van energiebedrijf Engie, tevens eigenaar van de kerncentrales in Doel en Tihange. Het zou dus kunnen dat er 'Bergs geld' naar Doel gaat. Namens het college vertelt Ad Coppens: “Het is een lastige kwestie want het ABP is natuurlijk een zelfstandige organisatie. We hebben met de brief echter aangegeven dat de zorgen om Doel hier wel érg gevoelig liggen. Niet dat we iets willen of kunnen afdwingen maar een signaal afgeven kan altijd natuurlijk.” Het pensioenfonds moet nog reageren op de brief van het Bergse college.

Afbeelding: Pixabay/Tomasz Bidermann