Sakkoprijs 2017 naar kunstschilder Mart franken

BERGEN OP ZOOM – De Sakko Cultuurprijs voor Kunsten en Letteren gaat dit jaar naar de in 1955 in Bergen op Zoom geboren kunstschilder Mart Franken. De jury, onder voorzitterschap van Willem Vermeulen, was unaniem in haar oordeel om de prijs aan Franken toe te kennen.

De prijs, bestaande uit een replica van de in 1981 door Sakko – bij gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het bedrijf – geschonken zeeridderwindvaan op de toren van het Markiezenhof, een oorkonde en een geldbedrag, zal hem op zaterdag 4 november aanstaande in de Hofzaal van het Markiezenhof worden uitgereikt. Deze plechtigheid begint om 12.00 uur en staat open voor elke belangstellende.

Omvangrijk oeuvre

De Laureaat is al sinds zijn jeugd beeldend kunstenaar. Hij heeft zijn opleiding gevolgd aan de Kunstacademie in Amsterdam. Zijn oeuvre is zeer omvangrijk en kent vele onderwerpen. Hij wordt in het bijzonder geinspireerd door mensen en weet hen op een ontwapenende wijze te portretteren. Naast het produceren van eigen werk heeft Mart Franken ook altijd les gegeven en zich ingezet voor tal van kunstprojecten. Bijzonder was het project waarbij de relatie tussen kunst en zorginstellingen werd gelegd.

Dit en nog veel meer was voor de jury van de Sakkopijs aanleiding om Mart Franken de Sakkoprijs voor kunsten en letteren 2017 te verlenen. In deze jury hebben, naast voorzitter Willem Vermeulen, zitting Eef Oosters, Floor de Groot, Peter Pel en Annebelle Kools.

Foto: Mart Franken (Facebook)