Zeshonderd euro boete voor beledigen van Petter

Burgemeester Frank Petter had aangifte gedaan tegen de 23-jarige Bergse, nadat zij op Facebook grievende teksten had geplaatst. Daarin vergeleek ze de burgervader met Adolf Hitler. (Archieffoto: Hans-Jorg van Broekhoven)

BERGEN OP ZOOM / BREDA – De 23-jarige dochter van Klaas Otto moet een boete van 600 euro betalen vanwege smaad en belediging van burgemeester Frank Petter. Dat is de uitkomst van een besloten zitting van de rechtbank in Breda, eerder vandaag. Met het bedrag koopt de vrouw verdere rechtsvervolging door het Openbaar Ministerie af. Aanleiding voor de boete was een bericht dat zij in mei op Facebook plaatste. Daarin werd Petter vergeleken met Adolf Hitler.

De dochter van de voormalige No Surrender-voorman had het Facebookbericht op 15 mei geplaatst, kort na een politie-inval in de woning van haar vader. Daarin had ze Petter de 'nieuwe Adolf Hitler' genoemd, die zich vermomd zou hebben in de persoon van Petter. Bij het bericht waren ook foto's van een spandoek geplaatst met beledigende teksten.

Publieke taak

De burgemeester heeft daarop aangifte gedaan van belediging, smaadschrift en laster. Hij liet destijds in een verklaring weten: “Ik vind dat er altijd aangifte gedaan moet worden bij dit soort incidenten die gericht zijn op mensen met een publieke taak. Ik begrijp dat de politie nu een verdachte in beeld heeft, ik wacht het verdere onderzoek af. Overigens betreur ik het voorval, ik tracht juist om de positie en de fysieke veiligheid van woonwagenbewoners te verbeteren. Ik beschouw daarom de gemaakte opmerkingen als lasterlijk”.

Bij vaststelling van de hoogte van de boete is de rechtbank in Breda de zwaarte van de publieke functie van Petter laten meewegen. Voor een dergelijk vergrijp staat normaliter een boete van 200 euro. In dit geval wordt het drievoudige van dit bedrag opgelegd.

Bron: rechtspraak.nl