Zieke dakloze krijgt tijdelijk onderkomen in tent bij Plein 13

BERGEN OP ZOOM – Voor het Pleinstede pand bij Plein 13 is vrijdag een tent weggezet, als tijdelijk onderkomen voor een dakloze. Initiatiefneemsters Yeri Goossens en Patricia van Turnhout willen zo aandacht vragen voor een schrijnende situatie.

De overkapping van de entree voor het Pleinstede pand is voor daklozen een prima schuilplaats, droog en enigszins uit de wind. Yeri werkt in het gebouw en kwam zo in gesprek met Peter, die er afgelopen dagen zijn heil zocht. Hij vertelde haar dat ie tot 17 september niet welkom is bij de daklozenopvang en dus buiten moet overnachten. Hij had er een medewerker bedreigd en kreeg dit als sanctie opgelegd. Yeri: “Volgens mij weegt Peter amper vijftig kilo en z'n conditie is ronduit slecht. Niet bepaald iemand om van onder de indruk te zijn als ie stoere taal gebruikt.”

Weinig begrip

Juist de gezondheidsproblemen van de man zijn reden tot zorg, vinden zowel Goossens als haar collega Patricia. “We zorgen als samenleving nog beter voor zwervende dieren dan voor mensen”, klinkt het verontwaardigd. “Natuurlijk is onaangepast gedrag een probleem. Maar je weet niet wat mensen allemaal hebben meegemaakt, waarom ze zo zijn geworden. Je kunt iemand toch niet zomaar afschrijven en aan z'n lot overlaten? Zeker niet als ie ziek is!”

Handhaving

Eerder vandaag belde Patricia met Traverse, de organisatie die de opvang verzocht. Daar kreeg ze te horen dat de man niet hun verantwoordelijkheid is, juist omdát hij er nu niet wordt opgevangen. Ze moest de politie maar bellen. Dat hebben de dames anders opgelost. Er zijn een tent, tafel, stoel en een bed geregeld en geïnstalleerd. “In no time stonden er handhavers op de stoep”, vertelt Van Turnhout. “Maar dit is eigen terrein dus ze kunnen ons niet tegenhouden.” Wat hen beiden betreft blijft het tijdelijke onderkomen staan totdat er een oplossing is bedacht voor Peter. “Desnoods gaan we hier zelf ook slapen, als het helpt ons punt kracht bij te zetten.”, klinkt het stellig.

Mensenrechten

Met de actie hopen Yeri en Patricia vooral beleidsmakers wakker te schudden. Zo'n beetje alle betrokken instanties zitten direct in de buurt dus het kan ze niet ontgaan. Yeri: “Het gaat ons in eerste instantie om Peter, maar ook om de opvang in een groter geheel. Er wordt soms geloot wie er mag blijven slapen omdat er te weinig ruimte is, wat het ook voor weer is. Zo ga je niet met mensenrechten om. Als de gemeente bang is voor overlast creëert ze desnoods een tentenkamp buiten de bebouwde kom maar dit kan echt niet.” De initiatiefneemsters zijn niet van plan met hun actie te stoppen voordat er concrete en menswaardige oplossingen zijn beloofd. “Het kan niet zo zijn dat je de ene mens meer waard vindt dan de andere. Het is tijd om eens serieus te kijken naar hoe hier mee omgegaan wordt.”

Foto: Yeri Goossens