Titel Vierschaar-spektakel over WO II gepresenteerd: Supersum

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

BERGEN OP ZOOM – Na de première van Shakespeare Verliefd, dat de Vierschaar dit jaar nog één keer opvoert, presenteerde de stichting de naam van het nieuwe stuk dat volgend jaar gaat plaatsvinden op de Waterschans. Het gaat over de Tweede Wereldoorlog en heeft de naam Supersum gekregen, vrij naar de lijfspreuk van Bergen op Zoom.

In oktober 2019 vieren en herdenken we dat 75 jaar geleden De Brabantse Wal door de geallieerden werd bevrijd, onder aanvoering van het Canadese South Alberta Regiment en het Lincoln & Welland Regiment. De bevrijding was onderdeel van het heroveren van De Schelde op de Duitsers. Beter bekend als Slag om de Schelde.

Grootste openluchtspektakel

Stichting Bevrijding Brabantse Wal zal, als coördinator van alle activiteiten, uitgebreid stil staan bij dit moment in de geschiedenis. Net als Stichting De Vierschaar, die het grootste openluchtspektakel uit haar bestaan gaat opvoeren. Plaats van handeling wordt de recentelijk gerestaureerde Waterschans. Deze was in het verleden onderdeel van de verdedigingsforten van de vesting Bergen op Zoom. De Vierschaar noemt het een voorrecht om op die markante plaats te mogen spelen.

Meeslepend

Het wordt een groots, meeslepend spektakel met mooie, ontroerende en aangrijpende verhaallijnen. Deze deels waargebeurde verhalen spelen zich af in de laatste dagen voor de bevrijding van de stad Bergen op Zoom. Het spektakel krijgt de titel Supersum, verwijzend naar de spreuk ‘Mille Periculis Supersum' (Duizend gevaren kom ik te boven) op het stadhuis. Er is ook al een concept van de poster gepresenteerd. In het beeldmerk staat de confrontatie tussen de Duitse adelaar en de Canadese Maple Leaf centraal, als symbool voor de gevoerde strijd.

SUPERSUM (het verhaal)
Het is begin oktober 1944; ruim vier maanden na D-day. Britse, Poolse en Canadese troepen hebben de opdracht om de Westerschelde te veroveren op de Duitsers. Deze zeearm is de toegangsweg naar de reeds bevrijde haven van Antwerpen en van levensbelang voor de geallieerde troepen.
Terwijl wekenlang zwaar wordt gestreden, voeren de inwoners van Bergen op Zoom hun eigen strijd, voordat hun geliefde stad in het oorlogsgeweld wordt meegezogen en mogelijk verwoest wordt.
Zo zijn er de strijd van de burgemeester en zijn twijfels… Heeft hij gedaan voor de stad wat binnen zijn mogelijkheden ligt en hoe vatten de inwoners zijn bezoeken aan de Ortskommandantur op?
Of de strijd van de mooie en goedlachse kasteleinsdochter die openlijk flirt met de vijand maar, als het er op aankomt, doet wat van haar verwacht wordt. Versus de strijd van haar bescheiden hartsvriendin die, uit liefde, als enige bereid blijkt haar handen vuil te maken.
Of de strijd van de gedesillusioneerde Wehrmacht-majoor, die alles in het werk stelt om de adelaar toch te laten zegevieren.
Maar ook de strijd van de dirigent van de revue-vereniging, die onder een dekmantel van liedjes en sketches het gezag op andere manieren ondermijnt. Naast de strijd van de kleine en niet erg gezonde Martien, die letterlijk en figuurlijk fietsend door het leven schijnt te gaan op zoek naar avontuur in de laatste, gevaarlijkste dagen van de oorlog.
Zij en nog veel meer anderen in het bezette Bergen zullen uiteindelijk toch kunnen zeggen die tegenslagen, vijanden en zichzelf te hebben overwonnen.

Stichting De Vierschaar kijkt uit naar een absoluut unieke ervaring! De voorstelling gaan plaatsvinden in de laatste twee weken van oktober 2019.