BSD geschokt door schrijnende tekortkomingen daklozenopvang

BERGEN OP ZOOM – Namens de BSD hebben fractievoorzitter Louis van de Kallen en duoraadslid Manuela van Gent in een brief aan het college aangegeven te zijn geschrokken van verklaringen over de wijze waarop daklozen soms de deur wordt gewezen. Ze willen zo snel mogelijk verbeteringen zien.

Naar aanleiding van het vrijdagmiddag gepubliceerde bericht over Peter, de dakloze man die een tijdelijk onderkomen heeft gekregen in een tent aan Plein 13, zijn de BSD’ers in de pen geklommen. De alternatieve opvang is een initiatief Yeri Goossens en Patricia van Turnhout, beiden werkzaam in een kantoor aan dat plein. Ze willen zo aandacht vragen voor de gang van zaken.

Het lot bepaalt

Eind mei stelde de BSD al eens vragen hoe de gemeente de “zwakste doelgroepen” opvangt en verder helpt. Het recente verhaal, over de zieke Peter, die tot 17 september niet mag overnachten bij de opvang van Traverse, baart Van Gent en Van der Kallen grote zorgen. Zeker nadat ze uit het artikel vernamen dat er soms zelfs geloot wordt, bij gebrek aan voldoende bedden, wie er mag blijven slapen en wie niet.

Zijn medewerkers wel juist getraind?

Het gaat de sociaaldemocraten echter ook om de zwaarte van sancties die een zieke dakloze zijn opgelegd. Hij heeft een medewerker bedreigd en is daarom voorlopig niet welkom. De BSD neemt het voor hem op: “In zaken van leven of dood, wat dit voor Peter is, kan men redelijkerwijs verwachten dat iemand niet reageert zoals behoort.” De fractie wil weten of de gemeente de hulpverleners in het opvangcentrum wel de juiste training geeft en vindt dat schrijnende situaties als een loting niet meer mogen voorkomen. Het college dient hiervoor  een humane oplossing te realiseren.

Foto: Yeri Goosens