Zondag 22 november begint expositie Sjoerd van den Boom op Mattemburgh

BERGEN OP ZOOM – Een trotse Sjoerd van den Boom is de laatste hand aan het leggen aan de inrichting van zijn expositie in het statige Mattemburgh. Maar liefst 50 van zijn werken hangen aan de oude muren, tussen en naast de klassieke werken die normaliter het landhuis sieren. Het is voor het eerst dat een kunstenaar hier op deze wijze zijn werk mag tonen.

Van 22 november tot en met 10 januari is Mattemburgh het domein van Sjoerd en een selectie van zijn werken. Vanaf die opening op zondagmiddag tot en met het tweede weekend van het nieuwe jaar kunnen geïnteresseerden op zaterdag en zondag zijn schilderijen én het fraaie pand komen bewonderen. "In een huiskamersfeer", zo noemt Sjoerd het, en iedereen is welkom. Entree wordt er niet gevraagd, behalve op de dagen (28 november, 5 december en 9 januari) dat gidsen van Brabants Landschap bezoekers tegen een vergoeding van €6,50 ook door de bovenverdieping rondleiden. De kelder en begane grond zijn gedurende alle expositiedagen kosteloos te betreden.

Een spreekwoordelijke reis

Sjoerd viert dat ie 25 jaar kunstenaar is maar het is zeker geen overzichtstentoonstelling, vertelt hij: "Ik wil vooral werk laten zien van de laatste jaren. Daar heb ik zelf ook het meeste mee. Je verandert immers, je inzichten dus ook. Ik herken me beter in recenter werk. Het sluit voor mijn gevoel meer aan bij de eeuwige zoektocht die altijd weer leidt naar een volgend schilderij. Ik zie het als een weg naar het onbekende dat nooit ontdekt mag worden. Ieder werk is een voorloper van een volgend schilderij. Ik maak mensen graag deelgenoot van die spreekwoordelijke reis en hoop dat ze na het bezoek aan deze expositie een stukje Sjoerd ontdekt hebben."

Het wordt zeker geen standaard expositie. Sjoerd is er alle dagen zelf ook en geeft graag aanvullende tekst en uitleg. Hij heeft een boek samengesteld over die 25 jaar, dat er te koop zal zijn voor €14,95 en wie een doek van hem wil aanschaffen is er eveneens op de juiste plaats. Daarnaast is er alle dagen iets extra's te beleven, van live muziek tot een workshop over kleuren. Op zijn website staat het volledige programma.

Meer foto's zien van de expo en het landhuis? Klik hier!

Foto's en tekst: Hans-Jorg van Broekhoven