Zorgen Bergse VVD om veiligheid kermisattracties

BERGEN OP ZOOM – De VVD maakt zich zorgen over de mate van maatregelen betreffende de veiligheid van kermisattracties. Raadslid Rian Govers wil weten hoe het in Bergen op Zoom is geregeld.

Afgelopen zaterdag ging het behoorlijk mis op de Tilburgse kermis. Er kwam een peuter vast te zitten in een attractie. Gelukkig maakt het jongetje het inmiddels redelijk goed. Het is hier en daar echter wel reden voor vragen over veiligheid. Zo meldde het Bredase keuringsbedrijf Vinçotte zich zorgen te maken. De huidige regels laten veel van de veiligheidscontroles over aan de exploitant zelf, meldt manager René Linders. Er wordt minder extern gecontroleerd door gemeenten en ingehuurde specialisten. In 2016 was er uiteindelijk sprake van zes serieuze ongelukken op de Nederlandse kermissen en er werden tien attracties gesloten wegens ernstige tekortkomingen.

Lokale afspraken

Ook lokaal spelen er zorgen, in ieder geval bij de VVD. Namens die fractie heeft Rian Govers een brief gestuurd aan het college van B en W. Naar aanleiding van het incident en de reactie van het Bredase bedrijf vraagt het raadslid zich af hoe het in Bergen op Zoom is geregeld. Govers wil van de gemeente weten of het mogelijk is een keuring verplicht te stellen voor iedere attractie. Tevens wil ze weten hoe het zit met de kosten van zo’n keuring en voor wiens rekening die zijn.

UPDATE: Inmiddels heeft Frank Vale, hoofdbestuurslid van de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders op de VVD-brief gereageerd. Hij zegt dat zorgen over veiligheid niet nodig zijn omdat alle attracties op Nederlandse kermissen jaarlijks een wettelijk verplichte keuring ondergaan.