Zorgen GBWP om betonrot kerncentrale Doel

BERGEN OP ZOOM – Fractievoorzitter Evert Weys maakt zich zelfs tijdens de feestdagen zorgen over Doel. Hij stuurde Tweede Kerstdag een brandbrief naar het college omdat onlangs bleek dat er betonrot is gesignaleerd bij kerncentrale Doel. Volgens de GBWP’er opnieuw een signaal dat de verouderde faciliteiten moeten sluiten.

De betonrot is geconstateerd in een bijgebouw van de centrale, meldde een brief die Staatssecretaris Van Veldhoven op 13 december naar de tweede kamer stuurde. Direct gevaar is er dus niet maar het herstel zorgt er wel voor dat Doel dicht is gehouden, langer zelfs dan verwacht. Weys schrijft er het zoveelste bewijs is in te zien dan het een te oude kerncentrale is, die zo snel mogelijk moet worden gesloten om veiligheidsredenen.

Gezamenlijk signaal afgeven

In de Belgische politiek is juist een discussie gaande is om de geplande sluitingsdatum wederom uit te stellen, meldt de brief van GBWP. Zo ging het tien jaar geleden ook al eens. Er werd om economische redenen besloten dat de voorgenomen sluitin 2015 niet doorging maar dat de kerncentrales zo lang mogelijk moesten blijven draaien. Weys schrijft het idee om ook na 2025 er nog eens tien jaar bij te doen onaanvaardbaar te vinden. Hij wil opnieuw een ‘krachtig politiek signaal’ zien dat Nederland dit niet accepteert. Daarom de vraag aan het college om een brandbrief op te stellen, gericht aan de leden van de Tweede Kamer. Zij kunnen vervolgens tijdens een eerder aangekondigd bezoek van de Tweede Kamer aan de Belgische toezichthouder FANC dit signaal krachtig naar voren brengen, hoopt de Bergse fractievoorzitter. Tevens zou hij graag zien dat omliggende gemeente de oproep mede ondertekenen.