‘Zorgfraude al sinds januari 2017 bekend’

BERGEN OP ZOOM / BREDA – De eerste signalen dat het criminele zorgbureau PGB-gelden inzette voor drugsteelt, dateren van januari 2017. Op dat moment meldde één van de cliënten van het bureau zich uit eigen beweging bij de gemeente. Dat zegt woordvoerder Peter van der Graaf namens het College. Het bureau was actief in Bergen op Zoom en Breda. Al met al gaat het in Bergen op Zoom om vijf cliënten met een kwetsbare achtergrond, aldus Van der Graaf. In totaal wilde het bureau een bedrag van 70.000 euro declareren voor 'dagbestedingsactiviteiten' die bestonden uit het toppen van hennepknoppen.

De declaraties zouden echter niet uitbetaald zijn omdat deze tijdig zijn onderschept, zegt Van der Graaf. Overigens is de Bergse lokale poliiek niet op de hoogte gesteld van het voorval. De betreffende cliënten zouden volgens de gemeentewoordvoerder nog steeds in aanmerking komen voor inkoop van zorg. Het voorval was géén aanleiding om de aanbieders van zorg extra onder de loep te leggen. Dat zou volgens Van der Graaf niet mogelijk zijn, omdat PGB-houders de vrijheid hebben om naar eigen keus zorg in te kopen. "En in Nederland mag iedereen een zorgbedrijf oprichten."

Privacy

Het voorval kwam in het nieuws na een publicatie in de Volkskrant. Het malafide zorgbedrijf was actief in onder meer Bergen op Zoom en Breda en mogelijk ook in andere gemeenten. De drugsgerelateerde 'dagbestedingsactiviteiten' hebben buiten de gemeente Bergen op Zoom plaatsgevonden. Over de identiteiten van de vijf cliënten zijn weinig details vrijgegeven, ook in verband met de privacy. Van der Graaf kan slechts melden dat het gaat om 'mensen in de volwassen leeftijdscategorie; géén minderjarigen of senioren."

Geschokt

Vanuit de Bergse politiek wordt verbaasd en geschokt gereageerd, onder anderen door fractievoorzitters Barry Jacobs (VVD) en Joey van Aken (PvdA). Laatstgenoemde vindt de situatie dermate serieus, dat hij de kwestie vanmiddag nog in het presidiumberaad aan de orde gaat stellen. "Dit mag niet meer gebeuren", zegt hij.