Motie stoplichten Zuiderdreef-Markiezaatsweg haalt het niet

BERGEN OP ZOOM – Lijst Linssen diende een motie in over stoplichten op de kruising van de Zuiderdreef en de markiezaatsweg. Die werd ondersteund door de SP, Samen 0164 en Steunpunt Bergen op Zoom. Toch zag de meerderheid van de raad er te weinig heil in. Eerst de cijfers van een verkeerstelling maar eens afwachten, was een veelgehoorde reactie.

Raadslid Meino Dam wees tijdens de gemeenteraadsvergadering op de onveilige situatie, die bovendien voor veel irritatie en zelfs agressief rijgedrag zorgt. Hij noemde de al door de gemeente genomen maatregelen 'lapmiddelen' en wil dat er zo snel mogelijk alsnog stoplichten komen, die waren in 2012 al beloofd.

Onverteerbaar

Er is al berekend dat het 160.000 euro gaat kosten en dat geld is er niet, liet het college weten. Wel is er een smiley geplaatst, zo'n bord dat met een lachend of droef gezichtje laat zien of je wel of niet te hard rijdt. Daarnaast worden de voorsorteerstroken buiten gebruik gesteld en komt er betere belijning, werd onlangs aan de raad medegedeeld. 'Onvoldoende', aldus Lijst Linssen. De buurtbewoners zijn er klaar mee en willen veilig de Markiezaatsweg op kunnen. De partij vindt het onverteerbaar dat er voor van alles geld is maar niet voor het echt oplossen van deze situatie.

Niet serieus genomen

Namens het CDA vertelde een verontwaardigde Stefaan Verheugt het zeer vreemd te vinden dat er nu ineens een verkeerstelling komt, terwijl dat nog niet zo lang geleden was voorgesteld door zijn partij en in de wind werd geslagen. Hij geeft aan zich niet serieus genomen te voelen en neemt dat het college kwalijk.

Theo de Jong van de SP hield het kort. "Veiligheid voorop", vindt hij. Die stoplichten moeten er komen wat zijn fractie betreft, eigenlijk nog voor het volgende schooljaar begint.

Niet meer bakkeleien

Ook Steunpunt BoZ noemde het "de hoogste tijd." Ton van Dorst: "De bewoners vinden het welletjes." Hij is geschrokken van de mededeling dat de bekabeling in de ooit weggezette palen mogelijk reeds afgeschreven kan worden. Het is namelijk niet zeker of die nog werkt. Die is dan dus aangelegd en betaald zonder ooit te zijn gebruikt. "Stop met bakkeleien en wegzetten die dingen", vatte hij de mening van zijn partij bondig samen.

Samen 0164 ziet geen motieven die verder uitstel rechtvaardigen, vertelde Reinoud Krijnen. Alle budgetten die aan tellingen en halve maatregelen worden besteed, kunnen beter gebruikt worden om die verkeersregelinstallatie te plaatsen, is zijn mening.

Geen geld

"Feit is dat er geen geld is", klonk het stellig uit de mond van Aydin Akkaya. De GBWP fractie liet meteen blijken niets te zien in de motie. "Er zijn al maatregelen getroffen", aldus de fractievoorzitter, die ook vertelde dat de aangekondigde verkeerstelling al langer gepland stond. Hij riep op de wethouder de tijd te geven de juiste maatregelen te treffen en kwam zelf ook nog met een suggestie: Zet stopborden en haaientanden in, die het verkeer op de Markiezaatsweg verplichten voorrang te geven aan de weggebruikers uit de Zuiderdreef. "Misschien niet goed voor de doorstroming maar wel voor de veiligheid."

De VVD wees op de financiële verantwoordelijkheid van de raad. Rian Govers wilde graag van Lijst Linssen weten waar de middelen voor zo'n installatie vandaan moeten komen. Namens de PvdA liet Adam Ahajaj weten te vinden dat veiligheid niet van financiën af mag hangen. Wel wil zijn fractie de telling afwachten om een beter beeld te krijgen van de situatie.

Uiteenlopende meningen

Ufuk Cuman van D66 snapt de zorgen over de situatie daar heel goed. Er is steeds meer verkeer, het aantal bewoners neemt er toe en er wordt hard gereden op de Markiezaatsweg, concludeerde hij donderdagavond. Die stoplichten moeten er wat zijn partij betreft snel komen. Eenmansfractie Punt denkt er anders over. Gertjan Huismans gaf aan de resultaten van de meting af te wachten. Daar sloot Peter van den Ouden (GroenLinks) zich bij aan. "Meten is weten", sprak hij. De motie kwam wat hem betreft  te vroeg.

BSD'er Farid El-Khassim denkt er anders over. "Die palen staan er niet voor niets. Het is alsof je een huis bouwt maar er geen dak op legt." Zijn partij vindt dat er direct geld voor vrijgemaakt dient te worden.

Tweedehands

Wethouder Annette Stinenbosch vroeg de raad om nog wat geduld: "Laat ons eerst ons huiswerk doen." Ze wil de cijfers van de meting kunnen bespreken maar probeerde ook gerust te stellen. Het college wil net zo goed een veilige kruising, verzekerde ze. Ze gaf aan zelfs op zoek te gaan naar een tweedehands installatie die minder kost.

Ton Linssen wilde nog even reageren op de voorgestelde meting: "We verwijten het als gemeente een organisatie als Rijkswaterstaat, als die aangeeft een telling af te wachten. Dan vinden we het een manier om uitgaven vooruit te schuiven. Maar we doen het zelf dus ook!" Het bracht zowel het college als de raad niet op andere gedachten. De motie werd verworpen. Eerst willen veel fracties de uitkomsten van de meting bespreken.

Stockfoto: kai kalhh / Pixabay