Binnenkort óók blikjes in de glasbak

De bestaande glasbakken worden aangepast, zodat één van de drie inworpgaten geschikt zijn voor het inzamelen van blik. (Tekst: Han Verbeem, foto: Saver)

BERGEN OP ZOOM – Saver start een proef met het inzamelen van lege blikjes. De komende maanden worden de bestaande glasbakken aangepast, waarbij één van de inwerpgaten geschikt wordt gemaakt voor verpakkingsblik. Vanaf begin 2019 gaat de proef 'Blik in Bak' van start. Bier- en frisdrankblikken, en andere metalen verpakkingen van voedingsmiddelen en dranken kunnen dan in de glasbak. Dat heeft wethouder Andrew Harijgens vandaag bekend gemaakt, op de Dag van de Duurzaamheid. De verwachting is dat er jaarlijks zo'n 57 ton aan metaal opgehaald kan worden, dat nu nog bij het restafval verdwijnt. Saver zal binnenkort "met een gerichte voorlichtingscampagne de actie bij de inwoners onder de aandacht brengen", zegt Harijgens.

De glasbakken hebben nu nog drie inwerpvakken: één voor kleurloos glas, één voor groen en één voor bruin glas. Het gekleurde glas kan voortaan gecombineerd in de glasbak, aldus wethouder Harijgens. Het vrijkomende vak wordt geschikt gemaakt voor de inworp van lege blikken. "In een aantal wijken in Roosendaal is er 2017 al een proef geweest met deze manier van inzamelen." Het gaat om lege (fris)drankblikjes, conservenblikken, honden- en kattenvoerblikken, soep-, vlees- en groenteblikken, limonadesiroopblikken, spuitbussen, deksels van potjes en gascapsules. In elk geval is het niet de bedoeling dat bijvoorbeeld verfblikken in de bak gaan: "Deze horen bij het chemisch afval."

Metaalwaarde

Het merendeel van het in te zamelen materiaal bestaat uit aluminium drankblikken. Deze vertegenwoordigen een waarde aan aluminiumschroot: deze ligt voor dergelijke hoeveelheden op zo'n 70 cent per kilo. Een verwachte jaaropbrengst van 57 ton metaalschroot staat gelijk aan een metaalwaarde van een krappe 40.000 euro. Harijgens benadrukt dat het gaat om 'dagkoersen' die aan verandering onderhevig zijn. "Feit is wel, dat als de opbrengsten hoger zijn dan de kosten dat dit een gunstig effect zal hebben op de afvalstoffenheffing", zo merkt de wethouder op. "Dat moet dus ook als een extra prikkel worden gezien."

Plastic

Het inzamelen van blik moet tot een 'gedragsverandering' bij de consumenten leiden, zo benadrukt Harijgens. Zo wordt al geruime tijd plastic afzonderlijk ingezameld. Een proef met huis-aan-huis inzameling van verpakkingsplastic is vanwege de kosten in maart voortijdig gestaakt, de Bergenaren moeten nu zelf hun plastic naar de inzamelcontainers brengen. "Op dit moment is ook nog niet exact bekend wat de veranderde inzameling van plastic voor effect heeft", zo moet de lokale bewindsman toegeven. "We zien wel, dat er meer aanbod is bij de brenglocaties." Exacte cijfers kan de wethouder echter nog niet geven.