‘Dit maak je maar één keer mee’

BERGEN OP ZOOM – Het wordt een uniek en éénmalig evenement, de Brabant Stoet die op 16 september door de straten trekt. Daar is bedenker en mede-organisator Ferd Quik van overtuigd. Hij omschrijft het als een lopende en rijdende stoet met verzamelde Brabants volkscultuur; "Dat heb je nog nooit gezien en zul je hierna ook nooit meer zien."

Vanaf twee uur 's middags trekken die zondag ongeveer 2000 deelnemers, verdeeld over 120 onderdelen, in een lange optocht door de binnenstad. Er hebben zich zo'n 100 organisaties ingeschreven uit heel het voormalige hertogdom Brabant, een historisch gebied in de vroegere Nederlanden. Nu is een deel daarvan Belgisch grondgebied, vandaar dat er ook een 20-tal deelnemers tot onze Zuiderburen behoren. Ferd vertelt: "In dat oude Brabant is de volkscultuur zoals wij die kennen ontstaan en groot geworden. Elders zie je dat veel minder."

Het cement

Overigens is 'volkscultuur' zeker geen denigrerende kwalificatie, legt de initiatiefnemer van de stoet uit. "Integendeel, het is het cement van onze samenleving. Waar heel veel vrijwilligers onvoorstelbaar veel energie, creativiteit en tijd in steken. Met indrukwekkende resultaten." Hij vindt het daarom jammer dat het nog te vaak sluitpost op de begrotingen is bij overheden, die veel meer budgetten over hebben voor wat wordt gezien als 'professionele kunst'. "Er kan veel meer, met hart en ziel, voor lagere budgetten. Als je het door vrijwilligers laat doen in plaats van duur betaalde krachten." Die boodschap wil Ferd graag als achterliggende gedachte meegeven.

Enorme variatie

Terug naar de Brabant Stoet. Wat gaan we zien? "Bijna alle uitingen van volkscultuur", klinkt het enthousiast. "Ik liep al vier jaar rond met dit idee en kreeg bijna meteen Wim van de Donk mee, onze Commissaris van de Koning. Deze stoet laat zien wat er in dat grote Brabant allemaal gebeurt. Het enige onderdeel dat we helaas moeten missen is een corsowagen, dit bleek té lastig te organiseren zo kort na de corso's."

Enkele voorbeelden van de lopende en rijdende deelnemers: reuzen, theatergezelschappen, gilden, re-enactment, koren, muziek, dansers, praal- en optochtwagens, steltlopers en zelfs een rijdend carillon. De route wordt ongeveer die van de jaarlijkse Vastenavondoptocht en vertrekt vanaf De Kaai, de Rijkebuurtstraat in.

Onze cultuur op de kaart

De organisatie van het geheel ligt grotendeels in handen van De Brabantse Hoeders, een gezelschap van eerder door het Prins Bernhard Fonds onderscheiden Brabanders, die zich in een stichting hebben verenigd. "Met als doel de Brabantse cultuur en natuur op de kaart te zetten", vertelt Ferd. "We organiseren Brabantbreed gedragen evenementjes, meestal één per jaar en steeds iets anders." Deze keer is van 'evenementje' geen sprake. Het wordt een indrukwekkende, éénmalige en onvergetelijke stoet, belooft hij.

Je leest er op deze website meer over en vergeet ook niet de hieronder genoemde expo te bezoeken.

Expositie
Om die Brabantse volkscultuur in het zonnetje te zetten is vanaf zaterdag 8 september, en daarna drie weken lang, in de Gertrudiskerk een expositie te bewonderen. Met een selectie van ongeveer 150 foto’s gemaakt komt het allemaal voorbij, van het ontstaan tot nu: carnaval, gilden, begrafenissen, harmonieën en fanfares, steltlopers, volksdansen, reuzen, processies, neomist (pas gewijde priesters0, Driekoningen, praalwagens, De Bevrijding, Koninklijk bezoek en meer.


Je kunt deze gratis bezoeken tijdens de reguliere openingstjjden van de kerk, maar niet als er diensten plaatsvinden natuurlijk. Hierna verhuist de tentoonstelling naar Den Bosch, om vervolgens rond te gaan reizen door het Groot Brabantse land.