Lijst Linssen wil meer natuur in de stad: minder bermen maaien, wijk betrekken bij groenbeheer

(Ingezonden bericht, bewerkt door de redactie. Foto: Pixabay)

BERGEN OP ZOOM – Burgerlid Julien Voets van Lijst Linssen wil dat het college aan de slag gaat met biodiversiteit, door openbaar groen ‘vriendelijker’ te maken voor insecten en natuur. Ondanks eerdere toezeggingen komt daar in de praktijk nu weinig van terecht, stelt Voets in een brief aan het college. Hij wil dat de gemeente minder vaak de maaimachine hanteert. Ook wil Lijst Linssen dat buurtbewoners meer betrokken worden bij groenprojecten in de wijk.

“Vorig jaar heeft de raad, middels een motie, zich uitgesproken voor meer biodiversiteit en groenontwikkeling”, schrijft Julien Voets in zijn brief. “Lijst Linssen vermoedt dat het college niet in staat is om in de geest van deze motie te handelen.” Ook zouden bewonersinitiatieven niet serieus worden opgepakt. “Lijst Linssen betreurt dit en wil daarom enkele initiatieven aandragen om een lans te breken voor de gefrustreerde bewoners.”

Kostenbesparend

Het aanmoedigen van wijkbewoners om zich in te zetten voor natuurvriendelijk onderhoud, kost de gemeente minder geld en dat is volgens Voets “volledig in lijn met een kostenbesparende realistische aanpak.” Van eerdere beloftes is weinig terecht gekomen, moet Voets constateren. Het gras groeit en bloeit momenteel vooral tussen de straatstenen maar niet waar het hoort, zoals in de perken van het nieuw aangelegde Rijtuigweg-plantsoen.

Bloemen planten in plaats van maaien

Daarom doet Lijst Linssen twee voorstellen: “In tegenstelling tot het structureel maaien, kunnen bermen beter beplant worden met laagbloeiende gewassen.” Dat maakt in kosten weinig uit met de nu gebruikelijke maaiwerkzaamheden. “Bovendien bevordert dit de ecologische diversiteit voor de populatie bijen en overige insecten.”

Langere bloeiperiode

Als tweede suggestie pleit Julien Voets voor het neerzetten van gewassen met een langere bloeiperiode. Daarbij kunnen afspraken gemaakt worden met omwonenden, zonder een bureaucratische aanpak. Een pachtovereenkomst is niet nodig, een heldere afsprakenovereenkomst volstaat. “Verder is het grotendeels vrij aan de bewoners hoe ze de beplanting binnen de gestelde kaders willen realiseren. Dit zorgt voor een mogelijke besparing op het groenbeheer en bewoners krijgen de mogelijkheid mee te participeren in hun omgeving.”

Sociaal werkgeverschap

Daarnaast wil Lijst Linssen het onderhoud van openbaar groen blijven uitbesteden aan “mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.” Dat gaat dan veelal om langdurig werklozen of medewerkers uit de sociale werkvoorziening. “Het uitbesteden van openbaar groenbeheer aan commerciële partijen mag er niet toe leiden dat dit ten koste gaat van medewerkers die bij bijvoorbeeld de WVS werkzaam zijn”, benadrukt Voets. “Wij hechten zeer aan het belang van deze mensen die zich dagdagelijks inzetten voor onze gemeente.”