‘Vastenavend en Bergse cultuur dreigen te verdwijnen als het nieuwe onderkomen er nú niet komt’

(redactie: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – De nieuwbouw van het onderkomen voor de Vastenavendbouwclubs duldt geen verder uitstel. “Anders dreigt de Vastenavend en daarmee een groot deel van de Bergse cultuur binnen vijf jaar te verdwijnen.” Dit donkere toekomstscenario hield Ron den Houting donderdagavond de Bergse raadsleden voor. Den Houting sprak namens de Stichting Vastenavend, Stichting Halwana en Stichting Bergse Bouwers.

Den Houting hield als gastinspreker een betoog tijdens de algemene commissievergadering, waar ook de gemeentelijke financiën op de agenda stonden. Weliswaar heeft de raad in december 2017 de knoop doorgehakt voor nieuwbouw aan de ir Van Veenweg, maar de plannen zijn nu door de aangekondigde gemeentelijk bezuinigingen uiterst onzeker geworden. De nieuwbouw is een gezamenlijk project van de gemeente en de drie stichtingen.

Nieuwe instroom

“De bouwers zijn oud en op, jonge instroom bij de bouwclubs is noodzakelijk”, aldus Den Houting .”Je wilt jonge instroom sturen naar een gebouw dat ook een beetje ordentelijk is, en niet naar het kraakpand zoals het er nu staat. Dit in ogenschouw nemende, betekent dat de cultuur in Bergen op Zoom zeer zwaar zal lijden onder het niet-bouwen. Als het zover zou komen.” De bestaande loodsen aan het Konterscherp zijn bovendien sinds 2008 al niet meer door de gemeente onderhouden.

Alles wat Bergen groot maakt

Het nieuwe onderkomen is niet alleen noodzakelijk voor de Vastenavend, aldus Den Houting. “Het gaat óók over de ProefMei, het gaat óók over de Sinterklaas. Het gaat ook over al die andere dingen die Bergen groot maken. En helaas, als we niet bouwen ziet het er de komende vijf jaar naar uit dat het alleen maar bergafwaarts zal gaan.”

Geen ‘gouden gebouw’

De nieuwbouw zou een prestigieus object worden met biobased materialen, als voorbeeld van verduurzaming. Het oorspronkelijke ontwerp bleek té kostbaar (7 miljoen euro) en is vervolgens van alle ‘gouden randjes’ ontdaan. “Een dure luchtverversingsinstallatie, kostbare beschilderde deuren, panelen van gerecycled hout. Allemaal is het uit het ontwerp geschrapt.” Wat overblijft, aldus Den Houting, is een functioneel pand zonder toeters en bellen dat voor 4,2 miljoen gerealiseerd zou moeten worden. “Voor minder kunnen we het écht niet doen.”