(redactie: Han Verbeem. Foto: KijkopBergenopZoom)
BERGEN OP ZOOM – “Onbehoorlijk bestuur en daarmee onrechtmatig handelen.” Het zijn zware woorden die woordvoerder en jurist Roger van Dijk neerlegt aan het adres van de gemeente Bergen op Zoom. Maandagmiddag konden bezwaarmakers tijdens een hoorzitting hun verhaal doen bij de bezwaarcommissie, over de afwijzing van een monumentenstatus voor het Ketrientje. De gemeente zelf is niet onder de indruk van het verweer: “Beter sloop dan leegstand”, stelt woordvoerder Bas Suijkerbuijk namens het college van B&W. En daarvoor blijkt het college best bereid de eigen regels aan de laars te lappen. “Die bestuurlijke vrijheid neemt het college”, aldus Suijkerbuijk.
De historische onderdelen van het leegstaande St Catharina-zorgcomplex zijn al jarenlang inzet van een juridische strijd tussen zorginstelling tanteLouise en een aantal erfgoedorganisaties. Met name het vroegere Zusterhuis en het hoofdgebouw zouden behouden moeten blijven binnen de geplande nieuwbouw – zo stellen de bond Heemschut, het Cuypersgenootschap en de Stichting tot behoud van het Ketrientje. De laatste stichting is momenteel in oprichting; zowel Van Dijk als secretaris Piet Juten waren aanwezig bij de hoorzitting. Juten is bovendien omwonende van het zorgcomplex en kijkt vanuit zijn woning direct op het dichtgetimmerde gebouwencomplex. Zowel de stichting als Juten zelf zouden echter vanwege hun éénzijdig belang geen partij zijn in deze kwestie, is de mening van de gemeente en tanteLouise, en zij vinden dat de hoorcommissie deze bezwaarmakers daarom niet-ontvankelijk dient te verklaren.
Economische belangen
Een onafhankelijke aviescommissie oordeelde vorig jaar, dat de bijna 90 jaar oude onderdelen van het Ketrientje op de gemeentelijke monumentenlijst thuishoren. Volgens de gemeentelijke Erfgoedverordening dient het college dit leidende advies over te nemen, maar het college met toenmalig wethouder Weys besliste anders. Een door de zorginstelling zélf ingehuurd adviesbureau stelde een tegenrapportage op, op basis waarvan het college besloot om de monumentenstatus niet toe te kennen en het advies van de commissie te verwerpen. De economische belangen en ontwikkelkansen van het gebied wegen voor het college zwaarder dan de monumentale waarden.
Ook monumenten kunnen gesloopt worden
Voor tanteLouise is het behoud van beide gebouwen geen optie, legt directeur Conny Helder uit. “Dat de gebouwen enige monumentale waarden hebben, daar zijn we het allemaal wel over eens”, moet ze toegeven. Tegelijk zijn het Zusterhuis en het hoofdgebouw een sta-in-de-weg bij de realisatie van een modern woonzorgcentrum dat de instelling hier wil realiseren. “Bovendien”, zo merkt de adviseur van Helder op tegenover de leden van de bezwaarcommissie: “Ook monumenten kunnen gesloopt worden.” Het toekennen en zelfs afdwingen van een monumentenstatus zijn daarmee geen garantie voor behoud.