Aangehouden man in vermissingszaak weer vrij

BERGEN OP ZOOM / ALBUFEIRA – De man die in Portugal is opgepakt omdat hij verdachte was inzake de vermissing van de Bergse meisjes Sam en Femke, is weer op vrije voeten. Hij wordt ook niet aan Nederland uitgeleverd.

Het AD meldde maandagavond dat de 34-jarige man die dit weekend werd aangehouden, door de politie aldaar weer is vrijgelaten. Hij blijft blijkbaar bij zijn bewering de meiden pas afgelopen vrijdag te hebben ontmoet en zelf de lokale autoriteiten te hebben ingeschakeld toen hij doorkreeg dat er naar ze werd gezocht. Of hij vanwege die verklaring mocht gaan is vooralsnog niet duidelijk.

De Nederlandse politie beweerde vandaag het tegenovergestelde: de man zou juist niets hebben ondernomen om de vermissing op te lossen. Mede daarom was om zijn uitlevering gevraagd. Daarvan kan nu geen sprake meer zijn volgens de Portugese krant Correio da Manhã. Voor het Nederlandse OM geldt de man echter nog wel als verdachte.

Eigenaresse hostel tipte de politie

Dat de meiden werkelijk gevonden zijn is naar alle waarschijnlijkheid te danken aan een van de eigenaressen van het hostel Rich & Poor, in het midden van de badplaats. Zij gaf de twee onderdak maar vertrouwde het niet en seinde de politie in. Volgens haar hebben de jongedames in haar hostel geen bezoek gehad, ook niet van de verdachte.

UPDATE (22-11-'16): Inmiddels heeft een Portugese tv-zender gemeld dat er blijkbaar sprake is van een vormfout. Het Nederlandse verzoek tot uitlevering zou niet voldoen aan de Europese normen en moet opnieuw worden ingediend en beoordeeld.