Aanhoudingen in onderzoek naar afpersing

BERGEN OP ZOOM / TILBURG – In een politieonderzoek naar sextortion hield de politie dinsdagmorgen drie mannen aan. Het gaat om twee mannen uit Tilburg (beiden 21) en een man uit Bergen op Zoom (19). Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Het onderzoek werd gestart naar aanleiding van een aangifte die in oktober 2016 werd gedaan. De mannen worden ervan verdacht dat zij via datingsites mensen ertoe bewogen naaktfoto’s te sturen. Zij deden zich vervolgens voor als minderjarig meisje en chanteerden hun slachtoffers. Agenten zochten in de woningen van de verdachten naar mogelijk bewijsmateriaal. Bij deze huiszoekingen zijn diverse computers en andere digitale goederen in beslag genomen voor onderzoek. 

Slachtoffer?

Uit het onderzoek blijkt dat de verdachten mogelijk al maandenlang slachtoffers maakten. De politie wil graag in contact komen met mensen die zijn gechanteerd en roept op: "Bent u slachtoffer van deze vorm van afpersing? Neem contact op met de politie en doe aangifte!"

Sextortion

Sextortion is afpersing met een seksueel getinte foto of video van het slachtoffer. Dit kan een naaktfoto of video van het slachtoffer zijn, maar het kan tevens zijn dat webcambeelden van iemand zo gemonteerd worden dat het lijkt alsof het slachtoffer seks heeft met een minderjarige, zodat ook op deze manier gechanteerd wordt met het online zetten van materiaal. De afperser wil meestal geld, bitcoins of juist meer pikante foto's of video's van het slachtoffer.

Bron en foto: Politie.nl