Aanpak straatoverlast: raddraaiers afstraffen en goede jeugd belonen

BERGEN OP ZOOM – Stevige woorden werden vrijdagmiddag gebruikt door burgemeester Frank Petter en politiechef Kees de Jonge. De jongeren die in december en rond de jaarwisseling serieuze overlast en schade veroorzaakten in de Sterrenbuurt en bij de Heiningen kunnen hun borst natmaken: "Als ze zich zelf niet melden, komen we ze halen. We hebben camerabeelden."

De pers werd te woord gestaan door Petter, de politiechef en gemeentelijk veiligheidsfunctionaris Jan Bogers. Ook raadslid Piet van den Kieboom was aanwezig, mede vanwege zijn actie om geld in te zamelen voor de afgebrande auto van de bejaarde bewoonster Jeannie Clarijs. Hij had een droevige mededeling: Haar slechte gezondheid is mevrouw Clarijs donderdag te veel geworden. Ze is aan serieuze hartklachten overleden. De burgemeerster is nog bij haar zoons geweest. De familie wil benadrukken dat ze geen verband ziet met de ontwikkelingen van afgelopen dagen en hoopt de rust en het respect te krijgen het verlies in alle rust te verwerken. De inzamelingsactie is per direct gestopt en wat al was opgehaald gaat naar de nabestaanden, meldde Van den Kieboom.

Trots op de wijk

Burgemeester Petter betreurt de gang van zaken enorm, vertelde hij. Iedere inwoner moet rustig en veilig kunnen wonen, ook in de Sterrenbuurt. "Ik heb veel bewoners gesproken die oprecht trots op hun wijk zijn en er van balen dat deze in zo'n kwaad daglicht is komen staan. Dat moet dan ook heel snel veranderen." Er komt een plan van aanpak voor zowel korte als lange termijn, meldde hij. "Het is in Borgvliet ook gelukt de rust te laten wederkeren, nu is deze wijk aan de beurt, al was het tot voor kort eigenlijk best rustig in de buurt."

Dat bevestigde politiechef De Jonge. De problemen zijn eigenlijk begonnen op 2 december, toen voor het eerst een bewoner jongeren uit de hal wegstuurde en dat escaleerde. Dat was althans de eerste keer dat de politie een melding kreeg van overlast. Daarna is het van kwaad tot erger geworden, oplopend tot de compleet uit de hand gelopen oudjaarsdag- en nacht. Niet alleen werd die auto in brand gezet en de man die deze wilde bergen met vuurwerk bestookt. Ook raadslid van den Kieboom, die met een bewoonster poolshoogte wilde nemen, werd belaagd. Er is die avond van meerdere jongeren vuurwerk afgepakt door de politie maar of zij ook tot de daders behoorden moet nader onderzoek nog uitwijzen.

Bushokje

Bijna traditioneel is ook het bushokje bij de Heiningen weer opgeblazen. Daarvan zijn duidelijke camerabeelden, aldus De Jonge. We weten inmiddels vrij zeker wie het zijn. Als ze zich zelf niet melden, komen we ze binnenkort halen", aldus de politiechef. En op basis van beelden rondom de flat wordt ook steeds duidelijker wie de daders zijn, al zijn getuigenissen en aanvullende beelden welkom. De politieman reageerde op de vraag of bewoners wel alles durven te melden: "We kunnen niet overal zijn en niet alles zelf zien. Tips en verklaringen zijn dus nodig om een probleem als dit echt op te lossen."

Aanpak

Er gaat gericht wat veranderen in de wijk, beloofde Petter. Meer controles van politie (bikers), handhaving en betere camera's met HD-kwaliteit. Er wordt binnenkort naar de straatverlichting gekeken. Harde aanpak van daders maar ook kijken naar verbetering van de leefbaarheid en saamhorigheid. In samenspraak met politie, WijZijn Traverse, Stadlander, handhaving, het wijkcomité en een daarvoor vrijgemaakte buurtwerker moet zo snel mogelijk een plan komen om de buurt weer veilig en leefbaar te maken. Bijvoorbeeld door ook hier de Fitfabriek de nodige activiteiten te laten organiseren, met name gericht op de jeugd.

Groep van 40 jongeren

Volgens Petter, De Jonge en veiligheidsfunctionaris Jan Bogers gaat het om een groepje van zo'n 40 jongeren dat 'in beeld' is als rondhangende jeugd. Ongeveer de helft daarna vertoont vervelend gedrag en een nog kleinere harde kern slaat door. "De rest zijn meelopers", aldus de burgemeester. Die over zijn aanpak, die mix van hard optreden en zoeken naar verbinding zegt: "Ik ben geen gedoogburgemeester, dus ik veroordeel dergelijke geweld en gesloop. Maar je hebt een stok én een worst nodig. Belonen wat goed gaat en hard optreden tegen raddraaiers."