VVD juicht kindvriendelijke binnenstad toe en komt met tips

BERGEN OP ZOOM – Onlangs kondigde wethouder Patrick van der Velden aan druk bezig te zijn met een bijzondere invulling voor het Gouvernement. Hij komt er nog deze maand op terug, werd beloofd. Er komt waarschijnlijk een beroepenspeelplaats voor kinderen. De VVD reageert enthousiast en hoopt dat het hier niet bij blijft.

De beroepenspeelplaats moet een plek worden waar kids op een vrolijke wijze kennis kunnen maken met allerlei beroepen. Er zijn in een aantal grote wereldsteden al dergelijke toeristische trekkers, dus het is best bijzonder als dit lukt in een middelgrote gemeente als deze. Goed nieuws dus, vindt VVD’er Barry Jacobs, zelf vader en dus ervaringsdeskundige. In een schriftelijke reactie aan het college van B en W spreekt hij de hoop uit dat het daar niet bij blijft. Hij heeft zelfs de nodige tips en ideeën voor de binnenstad.

Enthousiast meedenken

“Bergen op Zoom wil de leukste binnenstad van Nederland worden voor kinderen” schrijft de lijsttrekker. En daar is zijn partij enthousiast over. De fractie wil graag meedenker: “Sterker nog, we denken dat we een aantal goede ideeën hebben om, naast pratende vuilnisbakken, als gemeente meer te doen aan het zijn van de leukste binnenstad voor kinderen. We hopen dat we met onze suggesties eraan bijdragen dat we met recht de positie van leukste binnenstad voor kinderen kunnen claimen.”

Volop mogelijkheden

Jacobs was eerder dit jaar met zijn gezin in Noorwegen en zag er mooie voorbeelden van het nodige vermaak in de openbare ruimte voor kinderen. Hij ontdekte er verrassende speelelementen, gericht op de fysieke ontwikkeling van kinderen, zoals ingegraven trampolines. Maar hij en zijn fractie hebben meer ideeën: “Wat te denken van een pianotrap bij de Maagd, levensgroot schaken op het Thaliaplein, een doolhof op het Ravelijn of een fotomoment als Markies en Markiezin in het Markiezenhof?” Tevens noemt de brief een speurtocht en kinderarrangementen, het liefst in samenwerking met ondernemers en VVV Brabantse Wal.

Meer delen van centrum aantrekkelijk maken

Er zijn op het Gouvernementsplein ook al de voor kinderen zeer avontuurlijke fonteinbogen waaronder ze kunnen ravotten. In dat deel van de stad komt het wel goed zo, denkt Jacobs. Nu elders nog: “Wij zouden graag zien dat er in onze binnenstad meer van dit soort plekken gecreëerd worden, waarbij winkelende ouders even op adem kunnen komen en kinderen hun energie kwijt kunnen.” Er is door de VVD ook al eens gesproken een ‘pleisterplaats’ voor ouderen, meldt de brief. Daarnaast zou de fractie graag een plek zien waar de luiers van de allerkleinsten verschoond kunnen worden, het liefst in combinatie met een openbaar toilet.