Adopteer een kaarsje en help de bevrijders herdenken

BERGEN OP ZOOM – Op 24 december worden op de Engelse en Canadese oorlogsbegraafplaatsen bij de graven van onze bevrijders 2400 kaarsjes gezet. Om dit mogelijk te maken is natuurlijk wel wat budget nodig. Daarom kun je zo’n lichtje adopteren.

Het programma van de dag is inmiddels bekend en hier te vinden. Nieuw is onder meer dat de (loco-) burgemeesters van zowel Steenbergen, Woensdrecht als Bergen op Zoom aanwezig zijn en samen met jongeren de eerste kaarsjes plaatsen. Er wordt veel verbinding gezocht met leerlingen van scholen, om juist het belang van vrijheid ook aan nieuwe generaties door te geven. ‘t Rijks heeft bijvoorbeeld al laten weten met zeker 50 leerlingen aanwezig te zijn. De ceremonie geschiedt verder volledig in stilte, toespraken zijn er niet. De plaats en de lichtjes moeten voor zich spreken.

Ook voor de strijders van nu

De kaarsjes worden weliswaar ontstoken en geplaatst bij de graven van de gesneuvelde bevrijders maar zijn tevens voor de mannen en vrouwen die de laatste jaren in vele delen van de wereld hebben gevochten voor onze vrijheid, melden de organisatoren. “Ook deze mogen NOOIT vergeten worden.” Daarom zijn er dit jaar meer veteranen aanwezig dan afgelopen jaar, juist om tevens stil te staan bij de vrijheidsstrijders van nu.

Steunen

Wie het initiatief wil steunen kan dus een kaarsje ‘adopteren’ als het ware. Op zaterdag 7 december staan de initiatiefnemers met een infostand in De Zeeland, van 10.00 tot 17.00 uur. Daar kun je terecht voor deze actie maar ook als je méér wilt doen. Er is nog plaats voor wat vrijwilligers. Aanmelden hiervoor kan tevens per e-mail: lichtjesboz@gmail.com