Allerlaatste koopavond in voormalig V&D-pand: nu voor de huizenjagers

Jeroen Grosfeld (van architectenbureau Grosveld Bekkers Van der Velde) laat aan de hand van situatierschetsen zien hoe het gebouw ongeveer zal worden. Het zijn echter nog voorlopige tekeningen om een eerste indruk te geven, zo benadrukt hij. (Tekst en foto's: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Nog éénmaal is het koopavond in het oude V&D-gebouw aan de Stationsstraat: ditmaal voor de verkoop van het pand zélf. Of beter gezegd, voor de 45 woonappartementen in het complex zullen verrijzen. De huidige projectontwikkelaar zal het pand ingrijpend renoveren; feitelijk wordt het een nieuwbouw rondom de bestaande betonnen kern. Honderden belangstellenden en nieuwsgierigen zijn donderdagavond afgekomen op de inloopbijeenkomst in het volledig leeggeruimde winkelwarenhuis. Alleen de posters en illustraties aan de muur geven een indruk van wat er komen gaat; tussen de aanwezigen staan her en der statafels waar de initiatiefnemers en architecten uitleg geven over de bouwplannen. Aspirantkopers kunnen hun belangstelling voor een woonunit kenbaar maken bij de projectontwikkelaar door een formulier in te vullen.

Projectontwikkelaar BVR uit Roosendaal presenteert zich als een 'innovatieve, vernieuwende en no-nonsense' bouwgroep. BVR is sinds september vorig jaar de eigenaar van het voormalige winkelwarenhuis, met een vloeroppervlak van in totaal 12.000m2. Het bestaande pand wordt van de plint tot de nok gestript; de buitenmuren worden opnieuw opgemetseld met een andere raamindeling en er komt een etage bij met daktuinen. Op de begane grond komen winkels en mogelijk ook horeca en supermarktvoorzieningen; dat alles past nog binnen de huidige planbestemming. Voor de etages zal een bestemmingswijziging nodig zijn om daar wonen mogelijk te maken. De 45 woonunits variëren in oppervlakte van 60 tot 140m2. In de kelder komen parkeerplaatsen voor de bewoners.

Gegadigden

Veel bezoekers zijn overduidelijk uit nieuwsgierigheid gekomen en willen nog éénmaal een kijkje nemen voordat de slopers aan de slag gaan. Dat zal nog een aantal maanden duren, want de bouwplannen zijn nog niet definitief; bezoekers kunnen via briefjes deze avond op- en aanmerkingen geven en die worden meegenomen binnen het bouwproces. Maar er zijn ook volop gegadigden voor een appartement. "Van hieruit heb je een fantástisch zicht over de binnenstad", zegt een bezoekster. Nieuwbouwprojecten in de monumentale binnenstad van Bergen op Zoom zijn schaars; zeker met een eigen parkeergarage. "Vlak bij het station, en met de auto ben je zó via de Wouwseweg op de snelweg."  Bezoekers van de informatieavond vragen zich wel af, hoe de winkelplint op de begane grond zal worden ingericht. "Zeker met de donderdagse weekmarkt voor de deur."

Gebouwd in 1952

Met de renovatie, of beter gezegd: vervangende nieuwbouw, komt er een definitief einde aan de warenhuisfunctie van het vroegere V&D-gebouw. Het is in 1952 gebouwd op de plaats waar tot het einde van de Tweede Wereldoorlog de Kanonrechtbank stond; deze werd getroffen door een V2-bom. Volgens sommige bouwhistorici heeft het pand een monumentaal karakter, maar het heeft desondanks geen beschermde status. Ook wethouder Patrick van der Velden ziet geen belemmering voor de sloopwerkzaamheden. "Uit onderzoek blijkt dat de buitenmuren in een slechte staat verkeren en niet behouden kunnen worden." Van der Velden is aanwezig bij de inloopavond, evenals de bestuursleden van Vereniging Binnenstad. De VB onhoudt zich deze avond echter van inhoudelijk commentaar op de bouwplannen. "Wij komen er zeker nog op terug", aldus secretaris Flip Aertssen.