‘Als ratten in de val bij calamiteiten’

BERGEN OP ZOOM – VVD’er Gertjan Huismans maakt zich zorgen. Over het feit dat Bergenaren en inwoners van Halsteren eigenlijk geen kant op kunnen als er op de A4 iets mis gaat. Hij wil betere ontsluitingen en duidelijke noodscenario’s.

Aanleiding van de brief die Huismans ineens schreef aan het college is het voorval met de brandende vrachtauto vol frituurvet op de A4 bij Halsteren van vrijdag 5 januari. Het leidde tot een complete afsluiting van de snelweg, die tot ver in de middag duurde en voor grote verstoppingen in de regio zorgde.

Weinig alternatieven

Het is niet voor het eerst dat een incident of ongeval grote gevolgen heeft, constateert Huismans. Verkeer zoekt zich daarna een weg via de lokale wegen en ook die raken overbelast. De fractievoorzitter schrijft: “We hebben als lokale VVD al vaker aandacht gevraagd voor de bijzondere situatie dat Bergen op Zoom ligt opgesloten tussen het water en de snelweg, met weinig alternatieven voor crisissituaties.” Mede daarom wil zijn fractie al langer een betere noordelijke ontsluiting van de Theodorushaven.

Er is nu eenmaal geen grote rondweg om Bergen op Zoom, constateert Huismans, maar er zijn wel andere opties, via de Markiezaatsweg en de van Konijnenburgweg of de van Gorkumweg en de randweg Zuidwest. De VVD wil dat er een extra noordelijke ontsluiting via de Thoolse Brug komt, door een noordelijke bypass-ontsluiting te creëren naar de A4. Om te voorkomen dat het verkeer volledig komt vast te zitten op de lokale wegen en omdat vrachtverkeer met gevaarlijke stoffen anders dwars door de wijken gaat rijden.

Risico’s

Over gevaarlijke stoffen gesproken… Volgens de VVD’er rijden er dagelijks vrachtwagens met vele tonnen chemische lading over de A4, op slechts enkele meters van de bewoners van bijvoorbeeld wijk Oost. “Je moet er niet aan denken welke gevolgen een dergelijk ongeluk kan hebben voor de veiligheid van de inwoners en de bereikbaarheid van het Ziekenhuis”, aldus de betreffende brief. “Inwoners van Halsteren en Bergen op Zoom kunnen als ratten in de val komen te zitten bij calamiteiten omdat ze geen kant op kunnen,  nog afgezien van de schade voor de bedrijven.”

Van het college wil de VVD weten hoe veilig we hier eigenlijk werkelijk wonen, wat er voor scenario’s klaarliggen bij calamiteiten en of er niet meer aan betere ontsluitingen gedaan kan worden. Tevens wil de partij dat er nog eens serieus wordt gekeken naar specifieke situaties, zoals de versmalde Markiezaatsweg en het vrachtverkeer in de Glymesstraat, Boutershemstraat en de Auvergnestraat.