Ambachtsbakker Bergse Plaat wisselt van eigenaar

BERGEN OP ZOOM – Jack Maliepaard en zijn vrouw Lia zijn 19 jaar de vertrouwde gezichten geweest van de bakkerszaak op winkelcentrum Het Kompas. Daar komt binnenkort verandering in. Het bedrijf wordt overgenomen door Angelina en Peter van Oers.

Door: Mireille Hoetelmans

Een stukje geschiedenis… Jack begon op jonge leeftijd al als broodbakker in Halsteren. Na lang in dienst te zijn geweest in de brood- en banketbakkerij, besloot hij een eigen bedrijf te beginnen. Hij opende 19 jaar geleden ’t Lekker Plekske op Het Kompas. Hij runde die winkel samen met zijn vrouw Lia en later ook hun dochter. In 2009 werd het de Ambachtsbakker en verhuisde het bedrijf een paar deuren, naar een groter pand met meer mogelijkheden. Het ging goed met Jack en Lia en hun zaak.

Helaas is dit geschiedenis. Na 2011 werden de tijden zwaarder en liep de omzet terug. Ze konden zelfs hun eigen dochter niet in dienst houden. De droom van een eigen winkel werd een zware last. Jack vertelt: “We moeten alles samen doen en zijn dus nooit meer vrij. De zorgen en de fysieke last worden mij te zwaar. Graag had ik het afgemaakt tot aan mijn pensioen, maar dat red ik niet. Wij nemen eind december afscheid en dragen de winkel over aan een nieuwe generatie.” Hij klinkt vooral opgelucht over de gevonden oplossing. Zijn vrouw Lia blijft ook na de jaarwisseling hier voor 20 uur per week werken, en zo ‘haar’ klantjes helpen, maar Jack zoekt een fulltime baan. “Graag zou ik beheerder of conciërge zijn. Ik kan mijzelf daarvoor honderd procent inzetten”, maakt hij van de gelegenheid gebruik. Alle tips zijn welkom.

Nieuwe plannen

Afgelopen januari werd Ambachtsbakkerij Van Egeraat overgenomen door Angelina en Peter van Oers uit Etten-Leur. Hij zit al 30 jaar in het vak en zocht naar een mogelijkheid om nog een mooie bakkerij in West-Brabant te kunnen runnen, naast hun vestiging in Hank.  De Van Egeraat bakkerij bracht hen naar Bergen op Zoom, waar ze mooie ondernemerskansen zagen. Daar komt de vestiging op Het Kompas nu dus bij.

Angelina van Oers kijkt er naar uit om het bedrijf van Jack over te nemen, zegt ze: “We gaan de winkel tussen 1 en 6 januari restylen en klaarmaken voor een nieuwe toekomst. Er is binnen ruimte genoeg voor een kleine lunchroom met 20 zitplaatsen en we gaan bij goed weer ook zeker buiten wat doen. We willen mensen eigentijds laten genieten bij de bourgondische bakker.”

In de laatste week van 2016 nemen Jack en Lia van afscheid hun winkel en de klanten. Vaste bezoekers die aan hun spaarsysteem meedoen, hoeven niet te vrezen: dit wordt door de nieuwe eigenaren voortgezet.

Foto's: Mireille Hoetelmans