De culinaire creativiteit van Wereldz kent geen grenzen

(Foto's: Han Verbeem)

HALSTEREN – Onze regio kent vele culturen… en vele landen zijn hier thuis. Dat is óók op culinair gebied merkbaar. Sinds begin oktober biedt restaurant Wereldz de gasten een smakelijke rondreis langs diverse gerechten uit alle windstreken van de aardbol. Onze redactie nam een kijkje in de keuken en we proefden van specialiteiten uit onder meer Peru, de USA, Japan en Indonesië. Een overtroffen kwaliteit, bereid met een grenzeloze inspiratie. En… voor een bijna onvoorstelbare prijs-kwaliteitverhouding!

Tot voor kort was Wereldz bekend als restaurant Het Oude Raadhuis, aan het eind van de Dorpsstraat in Halsteren. De gebroeders Wesley en Dave Adler brachten vooral specialiteiten uit de klassieke Franse keuken. Alles op hoog niveau, want het restaurant heeft niet voor niets een BIB Gourmand-vermelding in de Michelingids. Maar de broers wilden méér, en vooral vérder gaan. De kwalitatieve lat is een stapje hoger gelegd en met de restyling van de keuken maakte het restaurant een gewaagde stap voorwaarts. Het Oude Raadhuis werd Wereldz! En dat is te merken.

Onvoorstelbare prijs-kwaliteitverhouding

Wij schuiven aan tafel en maken kennis met de nieuwe, totaal gewijzigde kaart. Het principe is eenvoudig. Per maand staan er drie landen centraal met elk een eigen voor-, hoofd- en nagerecht. Van de prijzen kijken we erg op: 25 euro per couvert (de Chef's Trip is een tientje meer) en de huiswijn voor 12 euro per fles. Een uitstekende Australische chardonnay (wit) en een Chileense syrah (rood)… je vraagt je af hoe het zo kan. Michelin-kwaliteit van internationale allure, voor een prijs waar je nog niet voor naar de Wouwse Tol kan gaan.

Ontdekkingsreis langs de werelddelen

De culinaire ontdekkingsreis kan beginnen. We steken van wal met een voorgerechtje uit Peru: een Causa Limena, bestaande uit een 'taartje' van advocado met rode pepers en zoete ui. Een verrassende fris-hartige smaakcombinatie die zich uitstekent leent als appetizer. Van daaruit reizen we door naar Noord-Amerika. Een klassieke Caesar's Salad met vervolgens de fijngesneden USA beef met ranch potatoes. Daarna maken we kennis met Japan, maar -het is niet anders- op de novemberkaart heeft dit land al plaatsgemaakt voor Indonesië. We mogen nog wél even smullen van de overheerlijke gebakken zalm met coquille in sojasaus.

Deze maand nieuw: Indonesië

Wie deze maand zélf wil komen kijken, kan Indonesische lekkernijen aantreffen zoals de frikadel Kepeting Jawa (gefrituurde en speciaal gekruide krabkoekjes). Of de Be Tongkol Merogeng Sambal Matah: tonijnfilet van de grill met verse sambal. En natuurlijk… een nagerecht van klepon (kokos), spekkoek en pisang (banaan). Overigens, Wesley en Dave hebben zelf Indonesische roots dus deze gerechten zijn een kolfje naar hun hand. Alle gerechten van alle windstreken komen echter even verrassend uit de hoek. Geen klassiek tafellinnen meer op tafel, geen stokbrood met kruidenboter meer vooraf. Laten ánderen dat maar doen. Want in het historische, vroegere raadhuis van Halsteren gaan de gebroeders Adler een stap verder en zetten alle zeilen bij voor een ware culinaire expeditie. To boldly go where no man has gone before… écht Wereldz!

Wereldz Eten, Dorpsstraat 22, 4661 HP Halsteren. Voor meer informatie over de menukaart en reserveren: www.wereldz.restaurant