Angst bij CDA: Zijn er straks geen Bergse Krabbekes meer?

BERGEN OP ZOOM / ROOSENDAAL – Er zijn grote zorgen bij het CDA. Om 11.11 uur – hoe symbolisch kan het zijn? – kregen we een e-mail binnen van raadslid Stefaan Verheugt. Als straks Bravis naar Roosendaal verhuist en de kraamafdeling mee gaat, worden kinderen van Bergse ouders daar geboren en houden we bijna geen ‘echte’ Bergenaren meer over.

Nu zo goed als zeker is dat de verhuis doorgaat maakt CDA’er Verheugt – een Bergenaar pur sang en groot Vastenavendliefhebber – zich toch wel zorgen. Omdat natuurlijk ook de kraamafdeling overgeplaatst wordt zullen de meeste bevallingen in Roosendaal plaatsvinden. Bij al die baby’s zal in hun paspoort staan dat zij daar geboren zijn, ook als de ouders in Bergen op Zoom wonen. “Dat zal  ervoor zorgen dat de geboren Bergenaar of Krab enorm snel zal afnemen.”

Stefaan verwijst naar de hier populaire dichtregel van Bert Bevers: ‘Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.’ Volgens hem is de “geboorteplaats-kwestie” voor veel toekomstige moeders en vaders echt een serieuze zaak.

Chauvinisme

Het gaat om diepgeworteld chauvinisme. Andersom was dat ook zo, toen in 2016 de kraamafdeling van Bravis geheel in onze stad terecht kwam. Het leidde bij de Roosendalers tot een stroom aan protesten, er werd zelfs uitgezocht of er een Bergs stukje grond tot Roosendaals grondgebied kon worden verklaard. Het mocht allemaal niet baten.

Nu ligt de kwestie dus precies omgekeerd. Het CDA is eens nagegaan wat het in de afgelopen jaren betekende voor het aantal geboren Bergenaren en Roosendalers. De cijfers liegen er niet om.

  • 2015: 493 Roosendalers – 383 Bergenaren
  • 2016: 108 Roosendalers – 693 Bergenaren
  • 2017: 073 Roosendalers – 576 Bergenaren
  • 2018: 080 Roosendalers – 580 Bergenaren
  • 2019: 076 Roosendalers – 524 Bergenaren  (tot heden)       

Uitzoeken wat er kan

Die verhoudingen komen straks ongeveer andersom te liggen en daarom spreek het CDA het college aan over de vraag of er (inmiddels) toch een mogelijkheid bestaat om dit te voorkomen. De fractie wil uitgezocht zien er voor te zorgen is dat baby’s van Bergse ouders op verzoek als geboorteplaats Bergen op Zoom in hun paspoort kunnen krijgen. Hierover moeten de gemeente en B en W in gesprek met Bravis en andere betrokken, vinden Verheugt en zijn partij.

Stockfoto: Pixabay