Anky genas van kanker en gaat de Alpe d’HuZes lopen

HALSTEREN / ALPE D’HUEZ – In 2009 werd bij Anky kanker geconstateerd, in haar dunne darm. Een vorm die weinig voorkomt en dus ontbraken protocollen en passende behandelingen. De juiste, goedgekeurde medicijnen waren er nog niet. Ze werd voor een keuze gesteld en kan inmiddels zeggen dat dit de juiste is gebleken.

We spreken Anky Laming – Van den Boom telefonisch, die ons belt vanuit haar camper vlak bij de plaats waar donderdag haar wandeling begint. Ze heeft na een lang en spannend traject van jaren eindelijk afscheid kunnen nemen van haar behandelaars en wil, naast geld ophalen voor onderzoek, vooral ook laten zien dat kanker niet per se dodelijk hoeft te zijn.

Experiment

“Ik bleek meerdere uitzaaiingen te heben”, vertelt Anky. “En kwam in het Erasmus te Rotterdam terecht. Daar werd me uiteindelijk gevraagd of ik mee wilde doen aan een wetenschappelijk onderzoek, met een nieuwe behandelmethode. Een combinatie van chemo en medicijnen, waarvan een deel nieuw en dus experimenteel was. Dat nieuwe middel moest onder meer de vorming van nieuwe kankercellen tegengaan.” Ze praat er inmiddels heel nuchter over: “Dan zeg je ja, je hebt eigenlijk geen keuze.”

Belastend

Al snel bleek de behandeling aan te slaan en de kanker verdween langzaam. Maar zomaar stoppen was te riskant en zou de kans op nieuwe tumoren vergroten. Uiteindelijk heeft Anky de behandeling vier jaar doorstaan. Alleen de chemo stopte eerder omdat het fysiek riskant werd. Toen ook de medicijnen een té grote wissel ging trekken op haar lichaam, moest ze wel stoppen. Anky over de lastige keuze: “Je krijgt zo’n kans maar één keer. Misschien niet van je lijf maar wel omdat iedereen maar één keer aan zo’n experiment mee mag doen.” Gelukkig bleek het afdoende, zo bleek uit de vele onderzoeken die ze daarna had, eerst tweemaandelijks en vervolgens met grotere tussenpozen. Inmiddels hoeft ze niet meer terug te komen en is ze dus ‘officieel’ genezen verklaard.

Gladiolen

Anky legt uit: “Vorig jaar vroeg een vriend of meedoen aan de Alpe d'HuZes niet iets voor me was. Daar moest ik wel even over nadenken. Maar al snel dacht ik: ‘Waarom zou ik dat niet kunnen?’ Dus ik ben flink gaan trainen.” En hoe! Ze heeft, deels samen met vriendinnen en Team Scorpions, héél veel wandeltochten gemaakt. In de omgeving van Halsteren, haar woonplaats, en Bergen op Zoom maar ook elders. Van Nijmegen tot speciale wandelvakanties, allemaal ter voorbereiding van aanstaande donderdag. “Ik werd heel fanatiek”, klinkt het vanuit haar camper; “De dood of de gladiolen!”

Nu is het nog even genieten van de prachtige omgeving, vertelt ze. En de bijzondere sfeer, van al die mensen daar die donderdag de klim ook gaan maken. Met allemaal hun eigen verhaal en drijfveren. De meeste van de 4.500 deelnemers doen dat op de fiets. De wandelaars staan donderdag al om 03.30 uur klaar aan de start, voor een tocht van 16,8 kilometer en een klim van bijna 1000 meter. “We zijn met de auto omhoog gereden om mijn startbewijs op te halen. Dan denk je onderweg wel even: ‘Waar ben ik aan begonnen?’ Maar ik ga het halen!”

Heel veel succes Anky!