Antwoord CDA op graffiti in tunneltje station: maak hier een speciale muur voor

BERGEN OP ZOOM – Naar aanleiding van het feit dat er nu al sprake is van graffiti-overlast in het nieuwe tunneltje onder het station, wijst het CDA nog eens op een eerder voorstel. Raadslid Erik Verbogt en zijn fractie zouden graag een graffitimuur zien waar liefhebbers zich op uit kunnen leven.

Officieel is het nieuwe tunneltje nog niet eens geopend. Toch wordt het nu al weer beklad met graffiti. De kosten van het verwijderen zijn momenteel nog voor ProRail, schrijft Verbogt, maar dat blijft niet zo. Daarnaast vindt zijn partij het erg ontsierend. Hij schrijft aan het college: “Het probleem is moeilijk onder controle te krijgen. Zie de daders maar eens op heterdaad te pakken op al die plaatsen in onze gemeente.” Zijn fractie trekt het probleem dus breder en wil een eerder idee nog eens onder de aandacht brengen.

Kunstvorm die eigen plek mag krijgen

Tijdens de commissievergadering Stad en Ruimte in mei van dit jaar werd over de plannen rondom de Boulevard gesproken. Het CDA vroeg daarbij toen aandacht voor zaken als evenementen en kunst, en opperde in dat kader dat de Boulevard een uitstekende plek zou zijn voor een graffitimuur. Op zo’n muur kunnen graffitikunstenaars legaal en naar hartenlust hun kunsten laten zien. Een idee dat al op heel veel plaatsen in de wereld is vormgegeven. Graffiti kan namelijk zonder meer ook kunst zijn en wordt dan vaak onder de street art geschaard. Dit mag best een eigen plek krijgen in de stad, vindt het CDA.

Een bijkomend voordeel van het idee, verwacht Verbogt, is dat zo’n plek zorgt voor minder overlast van graffiti op andere plaatsen. Daarom wil hij graag van het college weten of er nog wat is gedaan met het plan en of de bestuurders de mening delen dat dit kan helpen het graffitiprobleem te verminderen.