Arnold Vanderlyde neemt cheque in ontvangst namens Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting

WOENSDRECHT / BERGEN OP ZOOM – Ambassadeur van de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting, Arnold Vanderlyde, reisde zondag af naar deze regio om een mooie cheque in ontvangst te nemen uit handen van Theo van der Himst en het team Fietsen voor en tegen Cystic Fibrosis.

Door: Mireille Hoetmans

Ongeveer twee jaar geleden maakte Bergenaar Theo van der Himst via stadgenoot en sportvriend Onno Quik kennis met de relatief onbekende ziekte Cystic Fibrosis (taaislijmziekte). Theo had al vele malen de Alpe d’Huzes gefietst om een bijdrage te leveren in de strijd tegen kanker. Toen hij hoorde van Onno hoe moeizaam de hulp en onderzoeken op gang komen voor CF, besloot hij zich hiervoor hard voor te maken.

En zo geschiedde…

Onno weet als geen ander te vertellen dat Theo nooit halve beloftes doet en met grote regelmaat bij iedereen aan de bel trekt om het onmogelijke mogelijk te maken. Dus reed Theo vorig jaar met een kersvers team zijn eerste tour door Nederland om aandacht te vragen voor de ziekte en geld in te zamelen voor de ondersteuning van het broodnodige onderzoek. De tweede rit, die dit jaar plaatsvond in de warme dagen van augustus, werd gereden naar het Limburgse. In Weert werd de eerste stop gehouden bij Michael en zijn ouders. Hij stond dit jaar symbool voor de rit en lvoor even met taaislijmziekte. “Wij hebben graag meegewerkt aan dit initiatief en zijn natuurlijk zeer benieuwd naar het resultaat”, vertelde de moeder van Michael.

En dat waren er meer… Ambassadeur Arnold Vanderlyde wilde graag deze mensen, die zich zo inzetten voor een ander, ontmoeten. “In een sportprogramma, jaren geleden, sprak ik een jongen. Die bleef maar hoesten tijdens het enthousiast praten over sport en ik vroeg hem wat er was. Hij zei me dat hij het zo fantastisch vond om mij bezig te zien en dat hij ook veel sportte. Maar hij vertelde me ook welke ziekte hij had en dat ie zelf sportte om te leven!", aldus de drievoudig Europees Kampioen Boksen. “Mijn aandacht was gewekt en ik zet mij sindsdien graag in voor CF.”

Een indrukwekkend bedrag

Voordat Vanderlyde de cheque in ontvangst nam richtte hij eerst even het woord tot de aanwezigen: “Het woord ‘TEAM’ bestaat uit vier belangrijke letters. Het begint met de T van talent. Ieder van jullie heeft zijn of haar talent ingezet om dit te bereiken. De E van educatie, keihard nodig om goed onderzoek te kunnen doen naar oorzaken en medicijnen voor deze ziekte. A van affiniteit, oftewel iets doen vanuit je hart voor een ander. Dat verbindt en houdt je samen op de been. En als laatste de M van management, want zonder organisatie kom je niet gezamenlijk veilig aan op de gewenste plaats.”

Vervolgens kreeg hij alsnog de cheque, met het flinke bedrag van 6140,95 euro. Dat eindresultaat oversteeg ieders verwachting en werd dankbaar in ontvangst genomen door de ambassadeur van de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting.

Meer weten over Fietsen voor en tegen Cystic Fibrosis? Klik hier!